Labasheeda - Charity Box

stijl: alternatief, indie
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Labasheeda is een Nederlands/Amerikaans/Italiaans trio met als thuisbasis Amsterdam. De band werd in 2004 gevormd door de bandleden Saskia van der Giessen (zang, gitaar, viool), David Jackson (basgitaar) en Paolo Panza (drums), na het uiteenvallen van hun voormalige bands. Zelf omschrijft de band hun muziek als 'experimenteel' en varieert elk nummer in een erg aangename mix van ambient tot indie tot noiserock en punk. Experimenteel is het allesbehalve, want juist de combinatie van deze stromingen, aangevuld met viool en de aangenaam klinkende stem van zangeres Saskia maken hun debuutalbum 'Charity Box' tot een commercieel werk van niveau. In een gesprek met de bandleden vernamen wij de herkomst van de naam van het album. Tijdens hun tournee het afgelopen jaar had de band een kartonnen doos met allerlei promo materiaal waar rond de optredens geen zicht op was, met als gevolg dat de inhoud van de doos wel érg snel slonk.

De albumtitel 'Charity Box' was daar. Het eerste nummer getiteld '99% Woman' begint vrij rustig als popsong, maar bouwt vervolgens op via indie naar noiserock. Een vrij relaxed ritme met diepe bas maakt dit tot een heerlijk nummer. Het tweede nummer, getiteld 'The New Easy', laat zich dan wat meer als experimenteel omschrijven qua tempo en samenspel van instrumenten, het klinkt ontzettend goed. Zo ook in 'My City, your Hometown'. De muziek is pakkend en erg aantrekkelijk om naar te luisteren. 'Talking Pills' begint dan weer als een zomerse, dromerige popsong, maar schiet halverwege het nummer plots uit naar noiserock en punk, wat een verrassend effekt heeft. De vraag is echt, of je dit nog wel als experimenteel mag omschrijven, want ook in het nummer 'Opaque' ligt deze mix van stijlen wel zo lekker in het gehoor, dat het commercieel gezien wel een succes moét zijn. Goede solide nummers, stuk voor stuk. Het album verrast en luistert erg aangenaam. 'Black Blood' is het kortste nummer op het album en tevens het meest uptempo; enerverend met flink drum- en gitaarwerk en daar is alweer die prima het geheel aanvullende stem van Saskia te horen. Goed, goed, goed!

Met 'Your Island' blijkt maar weer dat dit gezelschap muzikaal perfekt op elkaar is ingespeeld, dit heeft absoluut 'soul'! Met het nummer 'Gas Station Sandwich' horen we dat Saskia naast de zang ook de viool weet te hanteren en dat klinkt met de noise en punk geweldig goed. Het album sluit af met het heerlijke 'Covered In Stars'. Geluidstechnisch is dit album een kroonjuweel. Dit is meer dan studiomuziek, dit is pure festivalmuziek. Labasheeda laat met 'Charity Box' duidelijk blijken dat een Nederlandse band een heel hoog kwalitatief niveau kan hebben met een geweldig goede sound. Het is een kwestie van tijd tot je Labasheeda op diverse festivals zult gaan aantreffen, en dan is het zéker een aanrader om erheen te gaan. Klasse!

aantal tracks: 9
speelduur: 30:52 minuten

Je kunt enkele nummers in z`n geheel horen op de homepage van Labasheeda.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta