Het is: .

Windows 10: Zachtwaren Deel 3

Vandaag "Zachtwaren" deel 3, ofwel de software die ik op Windows 10 gebruik.

  • Proton VPN 


   Wie tegenwoordig veilig wil surfen op het web, en ook het liefst anoniem, maakt gebruik van een VPN-netwerk, ofwel een Virtual Private Network. Op die manier is het een stukje lastiger voor criminelen om jou en je computer te kunnen traceren, danwel schadelijke software voor je achterlaten die je gedrag en toetsen op je keyboard bijhoudt.

   Er zijn veel goede VPN-aanbieders op de markt, die allemaal gratis of tegen een bepaald bedrag per maand je van een optimale, snelle, en veilige verbinding voorzien. Voor mij persoonlijk is na wat uitproberen met meerdere aanbieders de keuze gevallen op Proton VPN. De installatie gaat auromatisch en snel, en de gratis versie kent geen download limieten qua gebruik. 

   De betaalde versie is hetzelfde, maar biedt meer mogelijkheden als het gaat om server-keuze voor je VPN. https://protonvpn.com/nl

  • Ambierea RocketCake


   Weet je nog? Zo'n 25 jaar geleden, toen het internet in opkomst was? En je een gratis homepage van 5 MB kon krijgen bij een aantal providers? De eerste persoonlijke websites schoten als paddenstoelen uit de grond en ook al had je geen verstand van HTML, gelukkig was er een programma als Microsoft's FrontPage om via een WYSIWYG interface je snel en eenvoudig een goede website te leveren die werkte.

   En hoewel FrontPage daarna werd opgevolgd door Microsoft's SharePoint Designer, zijn beide programma's al jaren niet meer bruikbaar door de veranderde structuur in software, programmering en computers. Tóch is er al sinds 2013 geen fatsoenlijke WYSIWYG editor meer te vinden voor het maken van je HTML pagina's, gevuld met PHP, CSS en andere script. 

   Gelukkig is RocketCake in dat gat gesprongen. De interface enbediening voelen direct vertrouwd aan en ook mensen die totaal geen kennis van programmeren of websites bouwen hebben, kunnen binnen een paar muisklikken al iets moois maken voor het internet, en zo hun eigen website bouwen. De interface is te delen in 2 gedeeltes, waarbij de ene kant de resultaten zichtbaar weergeeft en de andere zijde de programmeerregels zichtbaar maakt. 

   Zo leren mensen visueel welke programmeerregels bij welk resultaat horen en leer je binnen de kortste keren eenvoudig programmeren. Absolute aanrader voor enthousiaste beginners. https://www.ambiera.com/rocketcake

  • VideoLan VLC MEdia Player


   Als computergebruiker speel je ongemerkt veel verschillende media af. Foto's, videoclips, speelfilms en muziekbestanden zijn slechts enkele voorbeelden. Één programma wat die zowat allemaal alleen kan, is de VLC Mediaspeler van VideoLAN. Het programma is gratis en zonder enige beperking te gebruiken. 

   Wat veel gebruikers echter niet weten, is dat VLC Mediaspeler nog heel veel verborgen functies in het menu heeft staan. Audio- en videobestanden converteren? Mogelijk. Audio rippen van een videobestand? Mogelijk. Livestreams downloaden naar de harde schijf? Mogelijk. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat VLC MEdiaspeler in huis heeft. 

   Download gratis, het is ook Nederlandstalig, en blader door de menu-opties aan de bovenzijde. Je ontdekt dan pas wat je allemaal nog meer kan dan simpelweg media weergeven. https://www.videolan.org

  • WAMPServer


   WAMPServer is niet voor iedereen weggelegd; het is een hulpmiddel voor programmeurs van websites. WAMP staat voor de gebruikte software: Windows, Apache, MySQL en PHP.

   Na installatie van WAMPServer op de computer, die ook Nederlandstalig is, wordt er een menu rechtsonder in beeld gezet. Hiermee start je WAMPServer op. Daarna kun je op de harde schijf van je computer het internet nabootsen, eenvoudig gezegd. Zo kun je een website offline bouwen en verbouwen, elementen vernieuwe en upgraden, of een website downloaden en dan op je computer aanpassen.

   Je hebt hiervoor wel kennis van zaken nodig, maar bezit je eenmaal de basiskennis, dan is WAMPServer een uitkomt met enorm veel mogelijkheden. https://www.wampserver.com/en

  • WinAmp


   Aahhh... WinAmp. Één van de allereerste MP3 muziekspelers die in de jaren '90 voor de computer uitkwam, en een schare trouwe fans had en heeft. Deze mediaspeler heeft zó ontzettend veel extra zaken in huis, dat het teveel is om hier te beschrijven. Afspeellijsten, equalizer, visuele effecten, videospeler, audiospeler, cd-ripper, en nog heel veel meer zoals downloadbare skins, extra opties, enzovoorts.

   Zelf gebruik in WinAmp nog steeds trouw elke dag; het is een echte alleskunner qua bestandsformaten afspelen, en ook het rippen werkt snel en goed. Het fijne is de geminimaliseerde functie, zodat de hele speler bovenin de browser kan worden gezet en gebruikt. Ideaal. Inmiddels is WinAmp overgenomen en wordt van kop tot teen vernieuwd, maar in de tussentijd hebben de nieuwe eigenaren de laatste betaalde Pro-versie gratis beschikbaar gesteld voor iedereen die dat wil.

   100% gratis met alle extra functies beschikbaar. Privé heb ik daarnaast nog een niet-officiële Android-versie op mijn mobiele telefoon, die bijna identiek is aan de Windows versie op de computer. https://www.winamp.com

  • RARLab WinRAR


   Bestanden comprimeren komt nog uit de tijd dat computers met MS-DOS waren uitgerust en dat harde schijven niet groter dan 40 MB waren. Door deze bestanden "in te pakken", werd de grootte op de harde schijf verminderd en kon je dus meer opslaan.

   En hoewel we het niet écht meer nodig hebben, is het comprimeren (en weer uitpakken) van bestanden nog steeds erg handig; zeker met bijlagen voor emailverkeer bijvoorbeeld. WinRAR van RARLab is zo'n handig compressieprogramma. De gratis versie is een aantal dagen volledig te gebruiken, daarna krijg je tijdens het opstarten een pop-up om een betaalde versie aan te schaffen. Maar de gratis versie blijft ook gewoon werken.

   Je kunt bestanden inpakken (comprimeren) in populaire bestandsformaten zoals ZIP of RAR, maar ook in andere formaten is dit mogelijk. Er is een zoek- en leesfunctie om snel binnen een gecomprimeerd bestand te zoeken, en je kunt zelfs beschadigde bestanden repareren mocht dit nodig zijn. https://www.win-rar.com

Ik gebruik nog veel meer software, maar dit zijn wel de meest voorkomende stukjes nuttige programma's die ik dagelijks gebruik.


Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta