Het is: .

Sony Playstation 4: 2017 - Heden

Omdat we in 2017 allemaal al Sony producten in huis hebben, en je deze met elkaar kunt koppelen in diverse functies, komt er na de mobieltjes en de televisie ook maar een game console van Sony, de Playstation 4.

Het is de eerste spelconsole voor ons met écht goed internet, goede functies, downloadable content (wat betekent dat we geen fysieke media meer kopen als dvd-ROM's maar de spellen downloaden) en een processor die zelfs zéér geliefd bleek te zijn in het Amerikaanse leger en voor de vele bitcoin farms wereldwijd.

Het is een geweldige machine met een superrealistisch beeld, geweldige snelle en soepele speelervaring en een spelcatalogus die ongekend groot is. Het is ook de spelcomputer die door het gezin wordt 'gekaapt': na enkele maanden spelen en meespelen, kom ik niet meer aan bod, maar gelukkig kan ik de meeste spellen ook voor de pc gebruiken, dus geen probleem.

Wat werd en wordt er zoal gespeeld in huis op deze machine? Een kort overzichtje:

Coffin Dodgers

Op zich een kloon van Super Mario Kart, maar wel eentje met een heel leuke insteek. De karts zijn vervangen door scootmobielen en andere varianten, en de karakters zijn zeer uiteenlopend, met verschillende eigenschappen. 

Ook het element uit de filmreeks 'Death Race' is toegevoegd: door over markeringen op de weg te rijden, scoor je bonuswapens, grotere snelheden, of krijg je juist slechtere prestaties. Het spel speelt zich in een dorp af en je kunt allerlei spelmogelijkheden spelen, alleen of tegen elkaar.

Zeer grappig!!

Crossout 2.0

Ik begon hiermee op de Playstation, maar omdat deze door het gezin is 'gekaapt' speel ik het inmiddels al ruim 3 jaar op de pc. In een verwoeste wereld speel je in je zelfgebouwde voertuig tegen anderen in verschillende modi. Win je, dan scoor je punten en kun je betere onderdelen aanschaffen.

Er zijn verschillende speelmappen, die random worden geselecteerd en dan is het alle remmen los. De gebouwde voertuigen hebben allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen met plus- en minpunten.

Omdat er regelmatig nieuwe voertuigen en onderdelen bij komen, is het winnende voertuig van vandaag morgen al weer achterhaald en moet je opnieuw je strategie en je voertuig aanpassen. De mogelijkheden zijn eindeloos en de online community is geweldig leuk. Eindelooos vermaak 'Mad Max' stijl.  

Doom

Wat ooit op de pc begon als een geweldige 3D shooter, kent inmiddels al veel versies en vervolgen. Deze Doom voor de PS4 is er daar eentje van, en behoeft verder ook geen uitleg. Spannend, vol geweld en gore, en alle spelelementen en vijanden die je bent gewend, inclusief een paar nieuwe. Het blijft leuk tijdverdrijf.

Frozen Free Fall Snowball Fight

Hoewel ik zelf de eerste Frozen film niet heb gezien, is dit spel een leuke en aangename verrassing. In allerlei speelvariaties kun je met sneeuwballen gooien, schuiven en puzzelen, alleen, tegen de computer of tegen anderen.

De muziek voegt zeker waarde toe en het spel is erg leuk voor jong en oud. Wie houdt er nou niet van sneeuwballen gooien?

Let It Die

Geweldig grappige 3D platform game, of moet ik zeggen met roltrappen? De dood zelf heeft je uitgenodigd om je in een soort Toren Van Babel naar boven te vechten en ondertussen diverse tegenstanders en vijanden te verslaan.

Soms is het handgevecht, soms met wapens, en je kunt zelfs met de ondergrondse reizen om te vechten tegen andere landen in toernooiverband. Ook kun je je karakter upgraden, maar slechts tot een bepaald niveau. 

Dan moet je je karakter laten sterven (vandaar de titel) en met een nieuw karakter verder vechten en deze ook weer upgraden. Op veel niveaus kom je ook een gruwelijke eindbaas tegen, waarbij je behalve met vechten ook strategisch aan het puzzelen bent.

Het spel zit vol humor en zelfspot, kent leuke scénes en beneden in de hal zit alles wat je nodig hebt om sterker te worden. Er zijn honderden levels en het is niet eenvoudig, maar wél ontzettend leuk.

Need For Speed Rivals

In de Need For Speed reeks is dit wederom een race avontuur vol met te bouwen en te upgraden voertuigen. Je kunt oefenen, racen, tijdritten maken, toernooi spelen, enzovoorts. 

De graphics zijn erg goed, en de voertuigen rijden realistisch. Mooi om te zien, leuk om te spelen.

Plants Vs. Zombies Garden Warfare

Wie het oorspronkelijk DOS-spel nog kent, weet hoé leuk dit strategische spel is. Puzzelen en vechten, door soms aan te vallen en soms te verdedigen. Garden Warfare heeft er een heuse 3D shooter met verhaal en levels van gemaakt.

Alle bekende vrienden en vijanden zijn aanwezig en je kunt eindeloos spelen in je eentje, tegen anderen of de vele puzzels oplossen. Geweldig leuk en origineel.

Plants Vs. Zombies Garden Warfare 2

Na het succes van deel 1 van Garden Warfare kon een vervolg niet uitblijven. De missies zijn veranderd en uitgebreid, en verder herken je alles direct weer terug. Leuke 3D shooter, alleen of in teamverband.

Star Trek Online

Star Trek kent een rijke geschiedenis aan spellen, maar in Star Trek Online worden alle platforms verenigd, net als alle series en films. Je begint als ensign met een willekeurig klein schip en gaat het universum in op avontuur.

En dat universum is online zó ontzettend groot, dat niemand eigenlijk hetzelfde spel speelt. Via avonturen en missies kun je promoveren in rang, en ook betere schepen in bezit krijgen, en na een tijdje heb jij personeel onder je met elk hun eigen functies en wapens, zodat je nóg meer speelmogelijkheden krijgt.

Het Star Trek Online universum is letterlijk oneindig groot en speelt al jaren continue met regelmatig nieuwe uitbreidingen. Het mooiste? Je kunt gewoon gratis spelen.

Stern Pinball Arcade

Flipperen. De jongere generaties kennen het alleen maar van spelconsoles, maar ik ken de échte kasten nog. Fysieke flipperkasten hebben nu eenmaal iets magisch en nog steeds aantrekkingskracht.

Deze Stern Pinball Arcade herbergt een ware catalogus aan flipperkasten, die je los of per pakket kunt aanschaffen. Elk spel is origineel, of een digitale variant van een echte kast.

De spellen zijn verschillend in moeilijkheidsgraad, je kunt bonussen vrijspelen, extra gratis spellen verdienen, of toernooi spelen tegen anderen. De kasten voelen ook erg realistisch aan inclusief een tilt functie en de muziek en graphics zijn ronduit geweldig. Voor een handjevol euro's heb je een geweldige mancave aan kasten tot je beschikking en dié investering is het dan ook méér dan waard.

Tomb Raider Definitive Edition

Nadat Hollywood had besloten om een nieuwe Tomb Raider film te maken met een meer realistische Lara Croft (wat overigens niet is gelukt) werd ook een gelijknamig 3D puzzel avontuur gelanceerd. 

En ik moet eerlijk zeggen dat het een erg mooi spel is wat zeer soepel speelt. Je speelt eigenlijk de film na en als je de film hebt gezien weet je ook een hoop geheime zaken in het spel te vinden en uit te voeren.

Ik kreeg het gratis als download, ik had het ook anders niet gekocht of zo. Het is een mooi spel.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta