Het is: .

Nintendo Super Entertainment System: 1992 - 1996

Groter en gekker: de Super Nintendo Entertainment System (kortweg SNES of Super NES) was de 16-bit spelcomputer die de oude 8-bit NES opvolgde. Ook hier nog de bekende insteek cartridges met spellen, en een grotere en betere joypad voor de besturing. Het voordeel was dat je spellen kreeg die véél sneller reageerden, soepeler bewogen op het scherm, meer kleuren voor een beter contrast en een geweldig geluid.

Daarnaast waren ook de diverse add-ons (toebehoren, accessoires) extremer. Voordat we een duikje nemen in enkele games die ik erbij had gekocht, kijken we eerst naar de meest extreme accessoire: de Super Scope.

De Super Scope was een draadloze spelcontroller in de vorm van een bazooka, inclusief richtvizier. Bovenop de televisie kwam een bedrade sensor te staan, die in de gaten hield waar de controller op richtte.  Je kon hem zelfs kalibreren. Hij werkte op 6 penlight batterijen.

Bij het 'Super Scope 6' pakket zat ook een spelcartridge geleverd, met 6 spellen die speciaal voor de Super Scope waren gemaakt. En hoewel er daarna nog enkele losse games werden uitgebracht die met deze controller werkten, was de hoge aanschafprijs van 299 gulden (€135,68) voor de meesten een te hoge drempel om aan te schaffen.

Laten we eens kijken wat er aan spellen werd gespeeld die ik had:

Super Scope 6

De meegeleverde spelcartridge bij de Super Scope bevatte 6 spellen, met daarop: 

  • Blastris A en Blastris B: 2 versies van het destijds populaire Tetris.
  • Mole Patrol: de digitale versie van het kermisspel Whack A Mole.
  • Lazer Blazer A, B, en C: het gericht schieten van raketten, vliegtuigen en schepen.

Voor dié tijd ongekend leuk! De spellen waren wat simpel, maar het spelen was erg leuk.

Super Bomberman 2

Een soort Pac-Man, maar dan extreem leuk. In Super Bomberman 2 speel je een bommemgooier in een doolhof. Zodra je een bom gooit, blaas je muren op in een bepaalde radius en kun je verder lopen. 

Maar pas op: naast bonussen en schatten kun je ook jezelf opblazen, vijanden vrijspelen of vergiftigd raken. Geweldig leuk.

Desert Strike (Return To The Gulf)

Als in de jaren '80 helicopters cool in beeld worden gebracht op televisieseries als 'Magnum PI', 'The A-Team', 'Blue Thunder' en 'Airwolf', en de Golg-oorlog in het Midden-Oosten in 1991, duiken diverse consoles op dit succes met spellen als 'Desert Strike' en varaties hierop.

Als helicopterpiloot moet je vanaf zee naar de kust vliegen, voorbij militaire bases, de woestijn in en ondertussen alle afweergeschut, tanks, piloten en andere zaken ontwijken en vernietigen.

Another World (aka Out Of This World)

Polygonen en rotoscope animatie. Revolutionaire spelontwikkelingen in de jaren '90. Het spel 'Another World' maakte hier als één van de allereersten gebruik van. Natuurlijk zijn de graphics zéér primitief in tegenwoordige tijd, maar voor die tijd was het het begin van een hele nieuwe technologie.

Als hoofdrolspeler kom je al direct in een andere wereld terecht, met veel puzzel-, denk- en actiewerk.

Donkey Kong Country

Met Nintendo's favoriete aap, en natuurlijk ook andere karakters,  baan je je een weg door de jungle in deze horizontale scroller. Veel humor, veel denk- en puzzelwerk. Leuk voor alle leeftijden.

F-Zero

Futuristisch racen in de 26e eeuw volgens de verpakking. Kies een hoovercraft-achtig voertuig, en race verschillende ronden en parcoursen hoog boven de stad, met verschillende obstakels en bonussen op het wegdek.

Oneindig leuk om te spelen, of je nu wint of verliest.

Star Fox

Soms wordt een spel of een karakter zó populair, dat het voor volgende generaties bewaard blijft en het plek mag innemen naast grootheden als Super Mario en Donkey Kong. Dat geldt dus voor Star Fox. 

Deze polygoon game kreeg zelfs een speciale Super FX chip mee in de cartridge voor een optimale spelbeleving. Samen met 3 teammaten baan je je 3D een weg langs diverse vijanden en obstakels, om naar de eindbaas te vliegen en deze ook te verslaan.

Het heeft me maanden gekost, maar uiteindelijk was het gelukt en had ik het destijds ook met de VHS videorecorder opgenomen. Tegenwoordig is diezelfde run ook op youtube te vinden, als je ruim 3 kwartier de tijd hebt. Legendarisch goed spel.

The Legend Of Zelda (A Link To The Past)

Een ander karakter wat zichzelf eveneens in de top van Nintendo karakter mag rekenen is de elf genaamd Link. In 'The Legend Of Zelda' zoek je naar stukken van de Tri Force, kom je in een alternatieve wereld terecht, en zoek je uiteindelijk princes Zelda op.

Puzzelen, strategieën bedenken, onderhandelen en handelen, en hier en daar een gevecht leveren. Dit spel bevat álles.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta