Een Dozijn Vragen aan: Hans Lammers van Tachtig

Gefeliciteerd met het behalen van de finale van de Dommelsch Clash Of The Coverbands. Hoe was de ervaring voor jullie?
De weg ernaar toe was al een groot feest. Aantal keer Plan C, R'dam. Dan Paradiso. Ja, eindstation Utrecht. In vergelijking met A'dam, waren we in Utrecht minder nerveus. Ja, je staat toch voor ruim 5000 man. Geweldig om hier te mogen staan! We genoten, af en toe een vals nootje, maar goed gespeeld. Of we hier nog eens zullen staan? Wie weet. In ieder geval voor herhaling vatbaar.

De weg naar de finale was lang en het competitie-niveau was zeer hoog. Raakt dat jullie zelfvertrouwen weleens?
Nee, we weten wat we kunnen. Kennen de nummers goed en kunnen het strak spelen. We weten dat er betere bands zijn, maar of zij hun niveau ook op het moment supreme kunnen bereiken, blijft de vraag. We gingen ervan uit dat we ver konden komen, mede door hulp van onze geweldige fans. Als we die zien en horen, spelen we zelfs vaak nog relaxter en beter.

Waarom zijn jullie een coverband?
Allen hebben een full-time baan, maken vele uren. Weinig tijd om te oefenen en zeker om eigen muziek te maken/schrijven. We zijn 'genoodzaakt' om de nummers te spelen, die we kennen. Allen zijn fan van the Eighties. Ja, dan ga je bestaande jaren tachtig muziek uitwerken. In de vrije tijd die we hebben, zetten we deze neer. Thuis kan je ze oefenen en de kunsten vertonen tijdens de repetities.

Hoe is jullie contact met de fanbase?
We hebben een site, waar onze fans kunnen zien waar en wanneer we optreden. Tevens een tachtig-hyves, met vele leden, die met suggesties komen. Onze fans hebben ons flink gesteund tijdens de Clash-voorronden. Contact tussen band en fans is hierdoor verstevigd. Als 'cadeautjes' hebben we onze fans zweetbandjes en een busreisreductie gegeven. Was het minste wat we konden doen. Fans, we love you!

Wat zijn jullie verwachtingen als band? Waar zien jullie jezelf over 5 jaar?
Oeps, moeilijke vraag. Een nog breder repetoire opbouwen, nog meer en grotere optredens, nog strakker de nummers kunnen spelen. En natuurlijk het belangrijkste: nog meer lol. En over 5 jaar de Clash winnen. Ben ik 40! Mooi verjaardagscadeau.

Hoé belangrijk is optreden voor jullie?
Wel erg belangrijk. Het houdt ons scherp en laat ons genieten. We worden dan genoodzaakt het publiek te vermaken en ja, daar moet voor geoefend worden. We willen steeds meer kwaliteit laten zien en laten horen. Het is toch geweldig om het publiek te zien dansen en springen op de muziek die je als band maakt. Kippevel!

Wat zijn voor jullie de persoonlijke definities van 'geloof', 'hoop' en 'liefde'?
Geloof: We kunnen lekkere muziek maken. Voor jong en oud.
Hoop: De Kuip? Grote optredens. Internationaal?
Liefde: Hetgeen er zich afspeelt tussen de bandleden. Enne, vergeet onze liefde voor onze instrumenten niet.

Met wie zouden jullie nog weleens willen optreden?
Ja, dat is een vraag die voor ieder van ons verschillend beantwoord zou worden. Ja, onze zanger zou voor Elvis kiezen. Ik voor Sting en de toetsenist voor de Dolly Dots. In ieder geval niét met Marianne Weber en Jannes.

Kunnen we in de toekomst ook eigen nummers van jullie verwachten?
Nou, denk het niet. Met zo'n druk bestaan niet? Niemand heeft de intenties eigen nummers te gaan schrijven. Dus nee.

Wat is er in jullie backstage-koelkastje te vinden?
Veel spa blauw, onze auto-sleutels, paar blikjes bier en ice-bags. De drummer is namelijk erg lomp.

Wat is jullie 'boodschap' aan de wereld?
Geniet van het leven! Haal het maximale eruit! Je kan meer dan je denkt. En luister naar de muziek uit de jaren 80!

Willen jullie ons nog iets vragen? (Het antwoord publiceren we met het
interview).

Ja, wanneer mogen wij op Lowlands optreden? Dit jaar of pas volgend jaar? Dat is niet aan ons om te beslissen, maar op de campings wordt ook vaak gespeeld met gitaar en drumsticks op de wasbakken...


Tachtig: www.tachtig.com

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta