Het is: .

Een Dozijn Vragen Aan: Guido Schuurman Van MeloManics

Hoe gaat het met jullie?
Het gaat ons erg goed af de laatste tijd. We hebben onze cd gepresenteerd in de poptempel van Nederland: Paradiso, hebben de afgelopen maanden veel festivals gedaan en gaan nog zeker heel veel goeie festivals tegemoet. De CD wordt goed ontvangen en we zijn bezig met een videoclip. Het buitenland lonkt en we gaan proberen daar ook voet aan wal te krijgen. Persoonlijk gaat het ook prima, vanmiddag ga ik bbq-en!

Gefeliciteerd met het winnen van de Essent Award; hoe belangrijk is deze prijs voor jullie?
Voor ons is het belangrijk dat we op een festival als Lowlands staan. Niet veel nederlandse bands komen hiervoor in aanmerking en zo kunnen we een groot publiek aanspreken. Het geldbedrag dat bij de prijs is inbegrepen is ook zeker welkom. Gezien de mindere tijden wat betreft cd-verkoop is het fijn dat we zo'n bedrag kunnen gebruiken voor allerlei promotionele doeleinden als bijvoorbeeld een video-clip. Zonder Essent-award hadden we ook dit soort dingen gedaan, maar de award zorgt ervoor dat we in een stroomversnelling raken.

Jullie treden ook op Lowlands op dit jaar, zijn jullie zenuwachtig daarvoor?
We zijn niet extra nerveus voor dit optreden. Natuurlijk is dit een belangrijk optreden maar ik vind een zaal met 50 fans net zo belangrijk als dat grote podium op Lowlands. Beetje gezonde spanning. Bovendien zijn we bezig met iets dat we alledrie ontzettend leuk vinden, dus plezier hebben op het podium is heel belangrijk. dan verdwijnt de spanning vanzelf!

Wat gebruiken jullie als gangbaar vervoermiddel, hoe vervoeren jullie je naar de optredens toe?
Vroeger gingen we op de fiets en later met auto en boedelbak. Tegenwoordig gaan we in de discobus. Een goeie bus met een fijn soundsystem is de perfecte voorbereiding voor een gig. Nog effe de laatste songs van anderen beluisteren om in de mood te raken!

Moeten jullie je ook (mentaal) voorbereiden voordat je optreedt?
We hebben wel eens geëxperimenteerd met meditatie, ook acupunctuur stond op het program, maar dat hebben we laten varen. Met een hele slechte voorbereiding of hele korte opbouwtijd loopt het vaak het fijnst, dan ben je scherp! Mentale voorbereiding in de zin van heel dronken worden is trouwens een afrader!

Waar zouden jullie nog eens erg graag willen optreden?
De meeste binnenlandse plaatsen waar we ooit wilden spelen hebben we inmiddels gehad. Op naar het buitenland dus! Een festivaltour door Europa staat hoog op het verlanglijstje. Ach er zijn nog zoveel plekken waar men MeloManics nog niet kent… En we moeten ze allemaal nog langs.

Wat willen jullie bereiken met je muziek, en hoe willen jullie dat bereiken?
Ons eerste doel is plezier maken. Onszelf muzikaal ontdekken hoort ook bij de uitgangspunten. Als we dat kunnen blijven doen dan zijn we goed bezig. Veel live spelen is erg prettig maar we hebben sinds kort ook de studio "ontdekt" en beleven daar ook veel avonturen. Op dit moment lonkt het buitenland dus dat is een mooi doel voor de komende tijd. Gelukkig hebben we goeie mensen om ons heen!

Herkennen jullie al de nodige fans hier en daar?
Zo langzamerhand staan er toch steeds vaker mensen in het publiek die je al eerder hebt gezien. Het album en de Essent Award zorgen toch voor een stroomversnelling qua bekendheid. Voor die tijd kende men ons alleen via optredens. Mensen die ons live zien komen trouwens vaak terug voor een volgend optreden.

Wat doen jullie liever: een uitgebreide show of een korte show met een lange toegift?
Live spelen we eigenlijk nooit langer dan een uur. Het is dan wel een uur knallen. We hebben het idee dat dat de perfecte lengte is van een MeloManics set. Meestal staan de eerste drie kwartier min of meer vast in de set. Wat er daarna gebeurd valt soms niet te voorspellen. Toegifts na het laatste nummer doen we zo af en toe wel, maar dat start dan meestal met 1 van ons drieën die een beat/riff/sound neerzet van waaruit we onze muzikale grenzen proberen op te zoeken. Als je dan een toegift doet, doe dan iets wat men niet verwacht (iets extra’s)! Anders kun je beter gewoon doorspelen.

Hebben jullie (muzikale) voorbeelden, idolen?
Hoeveel wil je er hebben? Er zijn voor ons tientallen acts te bedenken die ons inspireren, zoals bijvoorbeeld, Daft Punk, The Rapture, Red Hot Chili Peppers, Faith No More, !!!, New Order, Kraftwerk. The Mars Volta, DEVO, Justice, Chromeo, 2 Live Crew, Human League etc… Die lijst wordt eigenlijk iedere week verder aangevuld, aangezien we altijd op zoek zijn en luisteren naar nieuwe muziek en invloeden. Dat hoeft zich trouwens niet te beperken tot muziek alleen, ook kleding, kunst of architectuur kan ons beïnvloeden.

Doen jullie verder nog aan een sport?
Het goede is dat je hiermee insinueert dat optreden sport is, wat ook absoluut waar is. Topsport zelfs! Verder doen wij niet heel veel aan sport, één van ons doet nog wel aan racefietsen, maar dat schiet sinds het uitkomen van het album volledig bij in.

Is er nog iets wat jullie ons willen vragen? (het antwoord publiceren we samen met het interview).
Ja nu je het zegt, komen jullie nog even langs op Lowlands? Of wellicht al eerder Solar Festival, Sugar Factory? Kun je rekenen? Reken er dan maar op!


MeloManics: www.melomanics.nl 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta