Het is: .

Een Dozijn Vragen Aan: Bert Van Uffelen Van Big Shampoo & The Hairstylers

Gefeliciteerd met het winnen van de finale van de Dommelsch Clash Of The Coverbands. Hoe was de ervaring voor jullie?
Het moment dat jouw bandnaam wordt uitgesproken als winnaar van de Clash of The Coverbands vergeet je nooit meer! Dat zijn momenten die voor een band erg belangrijk zijn. Zeker na alle voorrondes, voorbereidingen, repetities, stress e.d. is dat de allermooiste beloning die je maar kan krijgen. Voor ons gevoel hadden we al gewonnen. Ongeacht de uitslag van de finale! We stonden in de finale en dat was voor ons al de hoofdprijs. Of we daadwerkelijk de finale winnend zouden afsluiten was voor ons niet meer het allerbelangrijkste. Maar nog 1 keer een wervelende show mogen geven! De hoofdprijs is dan uiteindelijk het laatste toefje slagroom op de taart die het net mooi afmaakt. Kortom, een geweldige ervaring.

De weg naar de finale was lang en het competitie-niveau was zeer hoog. Raakt dat jullie zelfvertrouwen weleens?
Je ziet het niveau van de andere bands stijgen in alle rondes. Zeker bij alle vakjurywinnaars. Maar doordat wij een bijzondere bezetting hebben en daardoor ook een geheel eigen sound, bleven wij uniek klinken. En dat maakte Big Shampoo bijzonder. Elke show tijdens de voorrondes was goed uitgedacht. Daar zou het niet aan mogen liggen. Maar als je dan de andere bands hoort heb je wel eens een moment van "zou het goed genoeg zijn?". Dus spanning bleef maar als we dan het podium opmochten om te spelen gingen we er weer helemaal voor.

Waarom zijn jullie een coverband?
Toen wij starten 2 jaar geleden waren we allen helemaal geïnspireerd op de Brian Sezter Orchestra. Maar omdat zijn band uit 17 leden bestond zijn wij meteen wel onze eigen draai eraan gaan geven. Wij bestaan uit 11 leden waardoor je meteen arrangementen moet aanpassen. Brian Sezter Orchestra speelt ook veel covers. Zij verbouwen bestaande rockabilly nummers om tot het typische Setzer Orchestra sound. In het begin van ons bestaan deden wij dat ook en arrangeerden we de nummers letterlijk na. Later zijn wij zelf popsongs in onze stijl gaan verbouwen. We maken nieuwe arrangementen in rockabilly/big band stijl. Eigenlijk zijn wij nummers aan het hercomponeren. Het karakter van de melodie houden we. De rest is Big Shampoo-stijl. Op het moment spelen wij o.a. bewerkingen van "Walk this way" van Aerosmith of "Crazy in Love" van Beyonce. Letterlijk coveren kan je het dus eigenlijk niet meer noemen.

Hoe is jullie contact met de fanbase?
In een woord "super". In ons korte bestaan hebben wij heel snel, heel veel aanhang gekregen. Jong en oud. Het is niet zo dat onze muziek voor een bepaalde leeftijd is. Het mooie om te merken is dat publiek van andere bands onze muziek ook enorm waarderen. Dus onze "fans" groeien enorm. We zorgen dat we ook vaak wat speciaals voor hen organiseren om hen daarvoor te bedanken. Want zonder hen is het vaak een stuk minder gezellig!

Wat zijn jullie verwachtingen als band? Waar zien jullie jezelf over 5 jaar?
Over 5 jaar hopen wij veel in landen als Duitsland en Engeland te mogen spelen. Rockabilly is enorm populair daar en we krijgen nu al zo af en toe opties vanuit die landen. Dat zou toch geweldig zijn. Maar ook in Nederland op de mooiere podia. Alhoewel, af en toe op een net iets te klein podium met 11 man spelen heeft ook echt z'n charme. Het is en blijft "Rock & Roll". Ongeacht waar we staan en wanneer.

Hoé belangrijk is optreden voor jullie?
Het allerbelangrijkste. Hèt moment om je te mogen prestenteren aan het publiek. Wat jij mooi vindt, wat jij graag aan de mensen wilt laten horen. Optreden vertelt heel veel over jezelf. Big Shampoo doet dat vooral in de vorm van een "energieboost". Wij vinden het leuk, wij worden hier vrolijk van en we hopen dat het publiek dat ook zo gaat voelen. Zonder optredens zou Big Shampoo echt gehandicapt zijn. Wij zijn een echte live-band en die moet gehoord worden.

Wat zijn voor jullie de persoonlijke definities van 'geloof', 'hoop' en 'liefde'?
Dat zijn "zware" termen waar wij alleen maar over kletsen tijdens een avondje goed doorzakken met de band. Liefde is makkelijk. Die is absoluut er voor de muziek en aangezien we daar echt met z'n allen voorgaan blijft die levend en warm. Geloven doen we ook echt in onszelf. De Clash of the Coverbands is daar een goed voorbeeld van. Wij geloofden in onszelf, in de show, in de fans. Daarom hadden wij voor onszelf al gewonnen, ongeacht de uitslag. En dan kom je vanzelf op "Hoop" terecht. Dit meer in de vorm van dat we hopen dat onze boodschap overkomt. Voor ons is het echt "Rock en Lol". En we hopen dat de mensen dat ook zo voelen.

Met wie zouden jullie nog weleens willen optreden?
Brian Setzer staat absoluut op één. Hij was onze inspirator. Uiteraard de overige 2 leden van The Stray Cats ook, maar Brian toch echt in het bijzonder.
Eric Corton is voor ons ook altijd al een droom geweest om samen mee te mogen spelen. Hij behoort toch ook echt tot de betere Rock 'n Roll/Rockabilly gitaristen van Nederland. Zijn Eric Corton Trio van een paar jaar geleden hebben wij echt te gek gevonden.
En ja, New Cool Collective Big Band. Misschien wel de beste big band op het moment van Nederland. Wat een energie, arrangementen e.d. Wij hebben een paar nummers in de stijl van hen gearrangeerd. Benjamin Hermann (leider New Cool Collective) heeft eens via YouTube daarop gereageerd. Het zou te gek zijn om eens een project samen met hem (of hen) te mogen doen.

Kunnen we in de toekomst ook eigen nummers van jullie verwachten?
Ja, absoluut. Nu zijn we onszelf vooral ontwikkelende in het hercomponeren van bestaande popnummers in onze stijl. De stap naar eigen werk is nog maar een hele kleine. Onze gitarist/zanger heeft veel ideeen. Ik schrijf de rest van de arrangementen. Het wordt tijd dat we eens gaan samen zitten met een goed glas whiskey. Maar dat doel staat meer voor 2009. Dit jaar gaan we ons richten op de huidige show. Die moet staan als een huis en Nederland moet die horen!

Wat is er in jullie backstage-koelkastje te vinden?
Met name bier voor onze blazers, water of thee met honing voor onze zangeressen, en whiskey voor gitarist en bassist. En cola voor de "Bob". En verder de meest onverwachte dingen. Van stinkende BiFi worstjes tot blauwe m&m's tot suprise-eieren. Op het podium zie je niets, maar des te voller dus de koelkast.

Wat is jullie 'boodschap' aan de wereld?
ROCK & LOL. Met name dat laatste is belangrijk. Als je nergens geen lol meer in hebt is er iets heel goed mis. Kom dan lekker naar ons luisteren, krijg je dat vanzelf weer terug.

Willen jullie ons nog iets vragen? (Het antwoord publiceren we met het interview).
Welk nummer moeten wij echt gaan spelen in Big Shampoo-stijl? Probeer eens 'Spirit In The Sky' van Norman Greenbaum.
Welke kleur moet de contrabas gaan krijgen? Paars metallic met stervormige spiegeltjes erop; dat reflecteert zo lekker het publiek in.
Wat is het verschil tussen Big Shampoo en een... eeuh... ???? Hoe groter..... des te vliegt ie!


Big Shampoo & The Hairstylers: www.bigshampoo.nl

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta