Het is: .

Mijn Zendbakken

Sinds het begin van het legale tijdperk in Nederland van de 27 MC, per maart 1980, is er al heel wat gewijzigd en flink verbeterd in de mogelijkheden van de legale apparatuur. Tegenwoordig kun en mag je gewoon veel meer dan destijds. En dat is altijd prettig voor een hobby. Ik heb in ruim 40 jaar ook al flink wat apparatuur gehad waar ik mee werkte. Hieronder een overzicht van de zendbakken waar ik mee heb gewerkt.

1. Senfor Skyline SM2010 (1981-1984)

De eerste bak die werd aangeschaft was een basisbak voor thuisgebruik, maar met mobiele mogelijkheden. 22 kanalen FM, 0,5 watt zendvermogen en met een GPA 271/2 antenne op de hoek van het dak. Dit had een actieradius van gemiddeld zo'n 7 kilometer hemelsbreed, over 3 gemeenten. Er waren toen zo'n 40 gebruikers dagelijks actief, plus het voorbijkomende verkeer via mobielbakken.

De Skyline 2010 was een zeer prettige bak met solide electronica. Hij deed altijd zijn werk, ook als mobiel. Om het zend- en ontvangbereik wat te vergroten, schafte ik in 1983 een illegale versterker aan van 10 watt. Die zorgde ervoor dat ik tot in Engeland kwam met zenden en ontvangen. Ik gebruikte hem niet vaak, maar het deed zijn werk. Toen in in 1983 nog een tweede bak erbij kocht, liet ik deze bak ombouwen met nog eens 22 kelderkanalen. Dit zijn tussenfrequenties, zodat je meer kanalen hebt. Dit werkte allemaal uitstekend én storingsvrij, tot ik deze bak in 1984 verkocht. 

De Senfor Skyline heeft me nooit in de steek gelaten en als ze hem ooit weer opnieuw zouden uitbrengen met de huidige wetgeving en mogelijkheden, dan zou ik hem direct weer kopen.

2. Realistic TRC-720 FM (1984-1985)

Omdat ik de Skyline 2010 had laten ombouwen, vond ik het prettig om er nóg een basisbak bij te kopen. Voor weinig geld kocht ik deze tweedehands Realistic TRC 720-FM er bij van een kennis. Realistic was het huismerk van hobby- en electronica keten Tandy, ook bekend van de TRS thuiscomputers. Ook deze zendbak was uitstekend in het dagelijks gebruik. Eveneens 22 kanalen met 0,5 watt vermogen en een zeer degelijke kwaliteit. Ik heb er later nog een AOI UD-114A tafelmike (tafelmodel staande microfoon) bijgekocht met voorversterking.

Maar omdat de inmiddels gelanceerde 40 kanalen 2 watt zendbakken waren gelegaliseerd, moest ik steeds vaker terrein verliezen aan zend- en ontvangstcapaciteit met een basisbak. De nieuwe generatie legale bakken konden en mochten meer, en dat ging ten koste van de oude PTT MARC bakken. Ik heb deze later ook weer doorverkocht.

3 & 4. Betatek 10 & Betatek 20 (1985-1987)

De nieuwe MARC 40:2 norm was de opvolger van de oude PTT MARC machtiging en je had hier geen jaarlijkse zendvergunning meer voor nodig; die werd afgeschaft in 1982. Je kon nu legaal met 40 kanalen FM en 2 watt vermogen zenden in Nederland. Bestaande bakken werden intern bijgewerkt en gerebadged verkocht. Één van die rebadgemerken was Betatek. 

Betatek 10 was een minimalistische 40 kanalen, 2 watt zendbak met een analoge kanalen draaischijf, een volume en een squelsh knop. Oorspronkelijk uitgebracht als Hycom 2000 en nu dus als Betatek 10. De kwaliteit was redelijk, de draaischijf met 40 kanalen was matig tot slecht. Ook het vermogen in de bak was wisselend. Ik kocht beide Betatek bakken tweedehands van iemand die, net als velen destijds, de hobby vaarwel zegden wegens overbelasting van alle kanalen. Eenvoudig gezegd: er zaten téveel mensen tegelijk op hetzelfde kanaal, en hier hadden in de grote stad álle kanalen last van. Maar de bundelprijs was goed, en ik had zo mijn eerste twee nieuwere bakken in bezit. 

De Betatek 20 was een gemoderniseerde versie van de Hycom 3000. Met wat extra functies als een toonregelaar, een DX-functie en een delta-tune, plus een digitale kanalenkiezer, was de kwaliteit en het bedieningsgemak al een stuk beter te noemen. Tóch miste ik alle functies én de stabiliteit van de oude basisbakken, dus ik keek alweer snel uit naar iets anders.

5. Satcom Scan 40-F (1987-2009)

In 1987 was de wet alweer gewijzigd en ditmaal in de eerste Europees geregelde wetgeving. Via de CEPT PR-27 NL mocht je nu met 40 kanalen en 4 watt FM zenden. Dat, samen met de teruglopende populariteit van de hobby, zorgde weer voor meer ruimte en mogelijkheden op de bak.  Deze Satcom was het nieuwste van het nieuwste en had naast een digitaal display met kanalen en signaalsterkte ook zend- en ontvang led's. Tiptoetsen zorgde voor superveel mogelijkheden in de bediening. 

De kanalen omhoog en omlaag, noodkanaal 9, een kanalen scanknop, microfoon voorversterking, squelsh fix en ruisonderdrukking gingen allemaal via tiptoetsen. De draaiknoppen waren voor het volume, de squelsh, toonregeling, rf-gain en mike gain. Voor een mobielbak had je méér mogelijkheden dan met een basisbak; ongekend veel luxe dus.

Ik gebruikte hem naast de computer, die toen al meer tijd in beslag ging nemen als nieuwe hobby. Uiteindelijk heb ik hem in 2009 verkocht, en ik dacht dat voor mij toen ook de hobby ten einde kwam. Ik had het mis. Gelukkig.

6. Midland Alan 48 Plus Multi (2019-)

Na 10 jaar stroomde het bloed weer door mijn werkzaamheden, en ik kocht deze Midland Alan 48 Plus Multi met de nieuwste Europese CEPT-norm. Ondanks dat ik 10 jaar niet had gezonden, voelde alles direct weer vertrouwd aan. En met de nieuwe Europese wetgeving zijn de mogelijkheden nu helemaal ongekend groot en veelzijdig. Door de keuzeknoppen in te stellen kun je pér Europees land de bak inregelen. 

Voor Nederland betekent dit dat je nu legaal met 40 kanalen AM, 40 kanalen FM en 40 kanalen SSB met 4 watt vermogen mag zenden en ontvangen. Richtantennes zijn ook al sinds 1991 toegestaan. Ik heb echter gekozen voor weer een 271/2 golf basisantenne en een 275/8 golf mobiele antenne. In principe heb je 120 kanalen en 4 watt en dat is in deze tijden een grote luxe, want je komt verder dan je denkt in de regio.

De functies zijn legio en de kwaliteit is legendarisch goed. Midland is inmiddels de grootste fabrikant ter wereld in legale communicatie apparatuur. Reis je door Europa naar een ander land? Stel simpelweg via de bediening je land in en de bak blijft legaal voor dát specifieke land. Ideaal. Maar wie A zegt, moet ook B, zeggen, dus...

7 & 8. Voxtel MR999 Pro (2019-)

Niet één, maar twee portofoons die je ideaal mee kunt nemen op vakantie of naar een evenement. De bovenste helft is de installatie, die, net als de Midland, alles pér Europees land kan inregelen. Ook hier heb je dus 3 x 40 kanalen in AM, FM en SSB met 4 watt (eigenlijk 5 watt). De onderste helft is het gedeelte voor óf de in te klikken 12 volt voeding met aanstekerplug (past zelfs standaard op de scooteraansluiting in het dashboardkastje van de Kymco), óf in te klikken batterijvak voor 6 penlightbatterijen.

Een externe antenne kan worden verwisseld in andere modellen met nog meer bereik. Het digitale display is verlicht en via de druktoetsen en knoppen kan de portofoon worden ingeregeld. Het bereik is indrukwekkend en zeer zeker geen speelgoeditem. De kwaliteit is zeer solide te noemen.

De hobby blijft fascineren. Het is allang niet meer zo druk als midden jaren '80, maar er zijn nog steeds mensen die behalve beroepsmatig (chauffeurs) ook hobbymatig bezig blijven met de 27 MC. En dat vind ik geweldig. Er zijn 4x4 clubs die met hun terreinwagen communiceren, er zijn bingoclubs die eens per week de bingocijfers doorgeven, er zijn chauffeurs die onderling communiceren, en ga zo maar door. 

We hebben in Nederland (én Europa) een geweldige en legale hobby gekregen, die de eerste 'social media' bleek te zijn, die nog steeds zijn werk feilloos doet en waar er steeds meer mogelijkheden bij komen zonder vergunning. Juist die punten blijven enorm aanspreken en in geval van nood blijven deze apparaten hun werk doen, als telefoons en internet het niet meer doen. De 27 MC werkt overal en altijd.

En ouderen kun je ermee uit hun isolement halen. Heb je thuis nog een zendbak en antenne waar je niets meer mee doet? Doneer hem dan aan een tehuis bij je in de omgeving. Leg ze uit hoe het werkt en zie eenzame mensen helemaal opleven met deze hobby.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta