Pauze!!

(Fotografie Willie Wilpstra - Creative Commons Attribution 4.0)

Wij zijn dol op festivals en evenementen. Als bezoeker, (semi-)professioneel als fotograaf of verslaggever met een perskaart, en ook zakelijk met onze onderneming. De sfeer, de muziek, het genieten van en met de massa mensen, spontane gesprekken aanknopen, een goed gevuld glas, een lekkere maaltijd en natuurlijk ook spartaans kamperen zoals het hoort. Een festival is een belevenis op zich. Een momentopname van de huidige cultuur en de staat van onze samenleving, vol mooie Paradijsvogels.

Voor ons heeft een festival nauwelijks nog geheimen, zowel frontstage als backstage. Wat wil je ook, als je oprichter en webmaster bent geweest van enkele van de grootste festival fansites van Nederland? Als je regelmatig en fanatiek als ons festivals bezoekt, gaan je ook andere details opvallen, die voor de liefhebber een sport worden op zich. Zo zijn we fervent liefhebbers van de opbouw op het podium voor de volgende act, inclusief de soundcheck, maar ook de pauze muziek die voor het optreden wordt afgespeeld. Beiden zijn normaliter zaken waar men zich totaal niet mee bezighoudt, maar wij als liefhebbers des te méér.

Dit artikel is dan ook aan beide details gewijd. Allereerst is er die opbouw met soundcheck. Waar de meeste bands hun eigen personeel ("roadies") in dienst hebben voor het opbouwen, geluid testen en instrumenten afstellen, en ook weer afbreken na afloop, zijn er ook artiesten en acts die dit zelf doen. Behalve het gebruikelijke "check, check" of "one-two, one-two" of "hey!!" door de microfoon, wordt er ook bij het mixpaneel en de versterkers het nodige afgeregeld. Tel daarbij op de lichtspots of achtergrond video's en je hebt een hele crew, die vaak onzichtbaar blijft tijdens het feestgedruis.

Hoe mooi is dan de intieme wisselwerking tussen bezoeker en artiest, met tijdens de opbouw een rustig praatje; een officieuze 'meet 'n greet' als het ware. Eveneens magische momenten krijg je als de artiesten hun soundcheck puur voor het plezier veranderen in een mini-show vooraf, waarbij de al toegestroomde fans een complete act voorgeschoteld krijgen van 20 of 30 minuten.

Voorbeelden zijn  bijvoorbeeld The Guano Apes in de Alpha tent op Lowlands 2003, waarbij het hele thema van 'Jaws' voorbijkwam, samen met wat rock klassiekers uit de seventies.  Prachtig! Of The Polyphonic Spree in de Grolsch tent tijdens Lowlands 2005; hier kwam de helft van de ruim 20-koppige band gedurende 3 kwartier een soundcheck geven, waarbij hele segmenten uit 'Star Wars' werden gedaan. Zo wordt het feest nóg completer natuurlijk.

En dan zijn er de pauze muziekjes, die worden afgespeeld zodra de soundcheck gereed is en er wordt gewacht met optreden tot het tijd is. Deze pauze muziekjes kunnen ontspannend zijn, maar ook geheel vermakend en dragen bij aan de festival sfeer. Er zijn voorbeelden te over natuurlijk.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=SRGKu0768XI{/youtube}

Zo is er natuurlijk 'O Heideroosje' van het Orkest Zonder Naam uit 1953, vlak voordat De Heideroosjes gaan optreden. Geweldig fout en het maakt het feest compleet. En waar op de Pinkpop maandagochtend alle kampeerders ruw worden gewekt door het personeel om te gaan vertrekken, daar was tijdens Lowlands 2008 op de relaxte maandagochtend het nummer 'Beat It' van Michael Jackson te horen, wat je eigenlijk als exit-muziek kan beschouwen.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=oRdxUFDoQe0{/youtube}

En live-acts als straat-act. Tijdens een festival over camping en festivalterrein al spelend door de massa gaan. Bijvoorbeeld met een dweilorkest tijdens Folkwoods in 2010. Onlangs nog op de Zwarte Cross mocht Orgel Joke live optreden met haar elektrische piano.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=g3RFx481LlU{/youtube}

En wat te denken van de Zwolse formatie Blaas Of Glory, die zelfs door AC/DC mee op wereldtournee werden genomen, nadat ze in Nederland op diverse evenementen en festivals als straat-act werden geboekt, met hun geheel eigen versie van hardrock klassiekers.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=jh-G6F6tRAc{/youtube}

Die extraatjes mogen gezien worden als een traktatie op het vastgelegde programma, en ze worden alleen ontdekt door de liefhebbers die er oog (en oor) voor hebben. Mocht je binnenkort zelf naar een festival toe gaan, let er dan eens op. Wie weet wat jij ontdekt tijdens een soundcheck, pauze muziekje of een straat-act. Het voegt zeker waarde (én feestvreugde) toe.

Video's