Het is: .

De 'Magie' Van Live Muziek

'Magie' bestaat écht. We hebben het zelf al veel keren meegemaakt om te constateren dat 'magie' écht is. Even een korte uitleg...

Iedereen kent de 'krachten' van muziek, en ook deze zijn al uitvoerig beschreven in de wereld. Muziek kan emoties oproepen, je kracht geven, je motiveren, en de begeleidende teksten kunnen soms levensinspirerend werken. Muziek kan ook genezen; van liefdeverdriet en gevoel van verlies na overlijden tot bespoedigend herstel na een operatie of pijnreductie bij een ingreep.

Muziek - in al zijn facetten - is een zeer krachtig medium. Maar hoe zit dat nu met de 'magie' van muziek? We hebben het dan niet over shockrockers en satanische teksten, nee, met 'magie' bedoelen we iets heel anders. De 'magie' van live muziek is namelijk een zeer bijzonder fenomeen voor diegenen die het beleven en er over kunnen vertellen. 'Magie' van live muziek ontstaat spontaan, als een vonk. Je kunt het niet oproepen of inplannen; het is een ding van het moment.

Noch tijd, noch plaats hebben hier effect op. Sterker nog, de 'magie' ontstaat op de meest vreemde locaties en met het meest uiteenlopende publiek. We kunnen het beleven tijdens een optreden van een tribute band of de originele artiest, het kan binnenin een concertzaal of discotheek ontstaan, maar ook op een openluchtpodium tussen de weilanden. 

Eveneens bijzonder is dat zowel de artiest als het publiek van tevoren niét weten dat de 'magie' gebeuren zal, want zoals eerder gezegd ontstaat dit fenomeen spontaan. En ook de lengte dat de 'magie' in de lucht blijft hangen is wisselend: van een enkel refrein qua lengte tot praktisch een heel optreden, soms direct aan het begin en soms helemaal aan het einde van de show.

'Magie' is een ongrijpbaar iets. Maar áls het gebeurt, dan overvalt het iedereen die erbij aanwezig is en raakt men in een extase. Wat is dan die 'magie' war we het over hebben? Het is de spontane wisselwerking tussen artiest en publiek, die vaak vooraan ontstaat. Een woord, een houding, een riff of beat, een aanhoudende pauze voordat het grote refrein begint, niemand weet het vooraf, en iedereen neemt eraan deel zodra het begint. 'Magie' vergroot de feestvreugde tot ongekende hoogte en maakt van een gewoon optreden een legendarische act, die nog decennia lang er na herinnerd wordt door hen die erbij waren.

Diverse acts proberen deze 'magie' ook op te roepen als het ware. Zij nemen diverse attributen mee om sneller naar een 'magisch' moment te geraken. Grote ballonnen vanuit een net aan het plafond die naar beneden vallen, opblaasbare ballen die over het publiek worden uitgestrooid, crowdsurfen in een bootje of op een surfboard, maar ook rook- en bellenblaasmachines, vuurwerk, vlammen, een lichtshow en videomuur zijn allemaal bedoeld om dat 'magische' moment eerder te laten komen. Maar hoewel dat allemaal leuke gadgets zijn die de feestvreugde vergroten, komt échte 'magie' vanuit een onzichtbaar domein genaamd spontaniteit.

De wisselwerking tussen artiest en publiek krijgt dan een geheel eigen dimensie, waarin je qua gevoel één bent met de band, en deze jou perfect aanvoelt en vervolgens weer op jouw gevoelens en emoties reageert. Dit gaat dan - zonder enig script of programma - enige keren over en weer en zo zwepen band en publiek elkaar steeds verder op naar ongekende hoogte en feestvreugde.

Dát is pure 'magie' van live muziek en die zal nooit meer ergens anders hetzelfde zijn. Elk 'magisch' moment is uniek, alsof het een eigen vingerafdruk heeft. En wat zijn die momenten onvergetelijk mooi! 'Magie' kun je niet afdwingen of regisseren, maar áls het je overkomt, dan voelt het hemels. 

Een voorbeeld van deze 'magie' kun je zien in onderstaande video vanaf 4:58 minuten, waarna het opbouwt naar het 'magische' moment:

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta