Het is: .

Han Peekel


(AVRO Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl)

Gisteren overleed Han Peekel, het gezicht van een generatie. De geboren Rotterdammer ontwikkelde zich in zijn leven tot zanger, schrijver, spreker, maar ook als presentator en producent. Velen kennen hem als de programmamaker en presentator van het televisieprogramma 'Wordt Vervolgd' waarmee hij in 1983 de vele comics en stripverhalen uitgebreid besprak, inclusief achtergrondinformatie, nieuwe uitgaves en nog veel meer.

Peekel is de originele 'Comic Book Man' wat dat betreft en hij liep hier jaren mee vooruit op de 'Comic Book Men' tv-serie van Kevin Smith in Amerika. Han wilde vooral de ouders benaderen over het populaire leesmedium wat sinds de jaren '60 ook in Nederland hoogtijdagen vierde. Maar door de laagdrempeligheid én de kleine wedstrijd die op televisie plaatsvond, werd het al razendsnel ontdekt door kinderen; uiteindelijk ook de doelgroep die al het materiaal las.

En hoewel tegenwoordig amper meer voor te stellen, was de voornaamste bron van vermaak náást radio en televisie toch de wekelijkse leesmap, die diverse stripweekbladen bevatte als de Donald Duck, Kuifje, en later ook de Wham! en Eppo (Wordt Vervolgd). Strips werden gretig gelezen en naast de tabaksshop die bladen verkocht, bevatte Nederland ook flink veel authentieke stripboek- en comicbookwinkels. 

Bij ons in Rotterdam werd op het Afrikaanderplein een grote wekelijkse markt gehouden en op een hoek stond altijd een grote vrachtwagen die bananendozen vol met bijna nieuwe comics en strips bij zich had. Comics waren 10 cent (4,5 eurocent) per stuk en 12 voor één gulden (€0,45). De grote stripboeken waren een daalder (1 gulden 50 ofwel 68 eurocent) en 10 voor 10 gulden (€4,50).

Voor dat geld had je nieuwe out-of-print comics, in Spanje herdrukte en vertaalde reprints, en zo goed als nieuwe ex-Libris voorraden. Ik was 6 jaar toen ik kennismaakte met comics als De Fantastische Vier (Fantastic Four), Superman, De Flits (Flash) en Spinneman (Spider-Man). Zelfs de Hulk stond toen nog als Rauwe Bonk vermeld in de titels.

Als je jezelf dan wilt vermaken, dan zijn strips een welkome afleiding en ik bezat er dan ook veel voor een kind. Waar anderen het op school over Donald Duck hadden, daar had ik het over Ding, Superman of Spidey; en dat begreep bijna niemand. Maar terug naar die wedstrijd op tv bij Han's programma: wekelijks liet hij kinderen op een beurs optreden voor een imitatie van een comic- of cartoonfiguur. De beste won dan een klein prijsje, maar daar ging het niet om.

Het waren de wekelijks terugkerende imitaties die 'Wordt Vervolgd' tot een onvergetelijk succes maakten. Velen deden Donald Duck na, maar hoogtepunt kwam van Disney's concurrent Warner Brother's 'Looney Tunes' met "Miep Miep!!" van de Road Runner. Het bleef leuk. In zijn latere carriëre maakte hij ook het eveneens zeer succesvolle tv-programma 'TV Monument'. 

Na 'Wordt Vervolgd' kwam het programma nog tweemaal terug in licht gewijzigde vorm, maar het werd nooit meer het succes van weleer. Velen ontgroeiden de leesmap en na de introductie van de thuiscomputer en later internet kwam ook de hele comicbook industrie in de vergeethoek. Nu de superheldenfilms tegenwoordig miljarden opleveren voor de studio's, komt de belangstelling langzaam weer terug voor strips en comics. Nederland telt nog een handjevol strip speciaalzaken.

Han Peekel overleed tijdens vakantie op 75-jarige leeftijd. Hij laat een mooi stukje cultureel tijdsbeeld en werk na. 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta