Zack Snyder's Justice League

Titel'Zack Snyder's Justice League'
ActeursHenry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, e.a.
Stijlcomics, arthouse
Mediumdigitaal, dvd
StudioParamount Pictures, Atlas Entertainment, 2021
RegisseurZack Snyder
Speelduur242 minuten
Quote"I will stride across their bones and bask in the glow of Anti-Life, and all of existence shall be mine!"

Wat is het ergste wat een regisseur en scriptschrijver kan overkomen? Als de studio en studiobazen zich inmengen in het creatieve proces, met alle gevolgen van dien. Het overkwam Zack Snyder, de man achter ondermeer 'Dawn Of The Dead', '300' en 'Watchmen'. Toen hij in 2013 het cinematische DCEU (Detective Comics Expanded Universe) als tegenhanger van Marvel's MCU mocht opzetten, waren de verwachtingen hooggespannen. Zack is een echte comicbook liefhebber en kenner en gezien zijn filmwerk kon het niet anders dan dat hij met DC's superhelden een comicbook-waardige wereld zou introduceren van epische omvang. 

Als in 2013 zijn eerste film 'Man Of Steel' uitkomt, krijgt de wereld te maken met een meer realistische stijl van de superheld, uit een periode van de laatste 30 jaar van de comics. De eeuwig optimistische superheld is vervangen door een gewone man met superkrachten, die zich afvraagt of altijd goed zijn en altijd het goede doen, ook het juiste is om te doen. Waar comickenners smullen van de film, is er ook een groot deel bioscoopbezoekers verbaast en laat zich negatief uit over de film, waar aan het eind Superman General Zod moet vermoorden en een hele stad verwoest in dat proces.

Maar de fans smullen hiervan. Het is realistisch, gemoderniseerd en trouw aan de comics en graphic novels. Helaas weet de top van de studio dit niet en begint zich in te mengen in de volgende films. Als Snyder dan in een interview ook nog zegt dat "Batman in zijn DCEU filmatische universum gevangen zou kunnen worden genomen en zelfs verkracht", dan is het een kwestie van tijd voordat de studiobazen hem beginnen tegen te werken tijdens de tweede film 'Batman v. Superman:Dawn Of Justice'. Deze wordt in dezelfde stijl verfilmden vertelt het verhaal van Lex Luthor die met een list Batman tegen Superman weet op te zetten, waardoor deze laatste ernstig verzwakt moet vechten tegen het monster Doomsday, overlijdt onze favoriete superheld tragisch. 

Ook deze film wordt bejubeld door de comicfans vanwege de hoge mate van elk detail in de film inclusief alle verwijzingen, terwijl het bioscooppubliek dit niet had zien aankomen en zwaar teleurgesteld is. Voor de studio is dit reden om Zack en zijn werk grondig te herzien tijdens het maken van de derde film in de reeks getiteld 'Justice League'. De film moet vrolijker, humoristischer en niet zo zwaar aangezet zijn. Het moet weer een vrolijke gezinsfilm worden. Intussen is er daar een kleine tragedie met de zelfmoord van Snyder's geadopteerde dochter Autumn, die op 20-jarige leeftijd uit het leven stapt. De studio en de Snyder's vertellen de buitenwereld dat ze zich tijdelijk terugtrekken om dit verlies te verwerken, maar ondertussen zet de studio zich schrap en haalt Marvel's Josh Whedon in huis om de film te herfilmen en delen te herschrijven. Whedon heeft kaskrakers geregisseerd waaronder 'The Avengers' en DC wil dat hij in die stijl Zack's derde film gaat afmaken. 

Als in 2017 deze film uitkomt blijkt het inderdaad een heel andere film qua stijl en verhaal. Het gemiddelde bioscooppubliek reageert lauw en de comicfans zijn furieus. Dit is niet Zack's werk; dit is afgenomen en verbouwd en strookt totaal niet met de andere DCEU films, waarvan inmiddels ook 'Wonder Woman' en 'Aquaman' zijn uitgekomen. Snyder mag niet terugkeren om te komen werken als regisseur, de toon van alle nog uit te brengen films moet anders, veel lichter en vrolijker, en het DCEU lijkt op zijn laatste benen te lopen. Zack post ondertussen op zijn eigen social media foto's en schetsen en vertelt hoe zijn film had kúnnen zijn.

Dan komen de fans in actie wereldwijd. Een globaal sociaal media fenomeen met de hashtag '#ReleaseTheSnyderCut' wordt opgezet en fans wereldwijd posten waar ze maar kunnen op internet, waaronder wij. De studio heeft dovemansoren en wil niets weten hiervan, tót anderhalf jaar later een fusie met telecomgigant AT&T in Amerika onder leiding van een DC-fan dan zélf maar 25 miljoen dollar bijeen raapt en zegt tegen Zack Snyder: "hier, maar jouw versie van je film af". Fans reageren verheugd en zo kan begin 2021 'Zack Snyder's Justice League' alsnog het daglicht zien, ondanks de zure gezichten bij DC zelf.

En om dan maar meteen goéd zijn eigen visie door te drijven, heeft hij er meteen ook maar álles tegen aan gegooid: een runtime van ruim 4 uur is ongekend. Eveneens zijn besluit om het geheel in 4:3 formaat te filmen, in zowel 4K en IMAX. Waar het bioscooppubliek hier niets van wist, zijn de fans letterlijk door AT&T én Zack's volhardendheid getrakteerd op iets unieks: de film is er gekomen dankzij de comicbookfans. Een unicum in Hollywood. De fiom komt uit op streaming services, op dvd, bluray, in 4K, en is zelfs eventjes te zien in geselecteerde IMAX theaters. Het feest kan niet op.

Zelfs blijft hij koeltjes onder het geheel, samen met zijn vrouw, die ook bij de productie betrokken is geweest. Het is een film gemaakt voor de comicbookfans door een regisseur met een specifieke eigen visie, die van elk beeld een schilderij heeft weten te maken, want zo mag je Snyder's filmvisies wel noemen. De film maakt nog geen 10% gebruik van Whedon's gebruikte beelden, en het verhaal is zoals het vertelt moest worden: comicbook accuraat. Om er nog een schepje bovenop te doen, eindigt de film met een open einde, naar het mogelijke vijfluik wat Zack in zijn oorspronkelijke visie had. Of die andere twee films er ooit komen is maar de vraag: eerst moet de wacht worden gewisseld qua studiobazen, en dat lijkt in zicht te komen nu Discovery Warner Brothers heeft overgenomen in een nog grotere fusie. Warner Discovery wordt de nieuwe naam en HBO Max speelt daar ook een grote rol in. Discovery heeft al gezegd dat het naar de wensen van de kijkers (en dus ook de fans) luistert en de vooruitzichten zijn dus voorzichtig optimistisch.

Intussen is ook bekend geworden dat Whedon tijdens zijn filmperiode zich een God-complex verschafte, acteurs uitschold en zwaar onder druk zette en bewust Zack's filmwerk heeft verbrast, om er beter uit te komen voor concurrent Marvel. Dat is het duur komen te staan, want zowel DC als Marvel willen inmiddels niks meer met de man te maken hebben, en dat is geheel terecht. Whedon's dagen waren geteld met een dergelijke misselijkmakende actie en houding. Ondertussen heeft  Netflix zich ontfermd over Zack en zijn vrouw en ze ingehuurd voor een grote zak met geld, om te mogen doen wat ze maar willen. Dat heeft al geresulteerd in de film 'Army Of The Dead' en er volgt nog veel meer.

Zelf staat hij open voor een terugkeer naar Warner Discovery, als de studiobazen bij DC zijn vervangen. Dat is slechts een kwestie van tijd. Ook de nieuwe eigenaar is zich sterk bewust van de impact van een globale fan actie en gezien de niet openbaar gemaakte cijfers van 'Zack Snyder's Justice League' die ongetwijfeld een veelvoud zijn van Whedon's versie, ziet de toekomst er zonnig uit voor de Snyder's. Mooi detail: aan het einde van deze film is Autum's favoriete muziek te horen met in beeld 'For Autumn'. Iets waar alle comicbookfans het mee eens zijn.

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta