Het is: .

The Endless

Titel'The Endless'
ActeursJustin Benson, Aaron Moorhead, Callie Hernandez, Tate Ellington
StijlLovecraftian horror
Mediumdigitaal
StudioWell Go USA, XYZ, 2017
RegisseurJustin Benson & Aaron Moorhead
Speelduur111 minuten
QuoteYou're a fucking cult leader!

Je weet met Lovecraftian horror altijd twee dingen vooraf: 1. je weet helemaal niets 2. het beste gemaakt als indie films. Zo ook met deze uitvoering. En als ze goéd zijn verfilmd, wil je na het kijken maar één ding en dat is meteen opnieuw kijken.

Aaron en Justin zijn broers die jaren geleden ontsnapt zijn uit de wildernis van een UFO-cultsekte. In de buitenwereld hebben ze middels therapie en reïntegratie geprobeerd om weer een normaal bestaan op te bouwen, maar dat lukt niet al te best. De jongste van beide broers verlangt daarom terug naar het oude leven, waarvoor zijn gevoel alles beter was. Hij haalt zijn oudere broer over na ontvangst van een videotape van de sekte om nog éénmaal terug te keren om te kijken wat ze hebben achtergelaten.

Daar gearriveerd kun je verwachten wat je van een sekte mag verwachten. De oudste broer Justin ziet nergens heil in en wil het liefste weer weg, maar wordt langzaam weer betrokken bij alles wat de jongste broer ondergaat. Samen besluiten ze nog een dag langer te blijven. Langzaam maar zeker ontdekken ze dat niet alles klopt met de mensen uit de sekte, hun bezigheden en zelfs de omgeving... en ze gaan steeds meer dingen accepteren.

'The Endless' is een briljant gefilmde horror waarbij niets is zoals het lijkt. Het verhaal neemt briljante wendingen, voegt ogenschijnlijk dingen toe die er niet toe doen, beweegt de kijker met ongrijpbare dreigingen en loopt dan keihard langs de draad van het verhaal terug naar de oorsprong. De gezette minimalistische toon, de omgeving en de karakters komen het verhaal alleen maar ten goede qua spanning. Je moet dus goed blijven kijken én luisteren wat er allemaal gebeurt, want niets is overbodig. Dát is ook één van de redenen waarom je de film na afloop direct nogmaals wil bekijken.

Beide hoofdrolspelers zijn ook verantwoordelijk voor het script en de regie. Zonder al teveel te willen verklappen, is er nog veel meer met de film aan de hand: het mooie van deze film is het verschil (en het verhaal) met andere films. Waar andere films serieel verschijnen (deel 1, deel 2, enz) weergegeven als --

daar gebeurt hier het haakse verhaal bij een 2e deel, wat beter als eerste deel kan worden bekeken weergegeven als ┴ waarbij het 2e deel verticaal staat en deel 1 horizontaal. Dat eerste deel is de film 'Resolution' uit 2012, waar we niets over vertellen.
 
'The Endless' is een film die je moet ondergaan. Het mysterie, de plotwendingen, en tijdlijn van beide films is meesterlijk bedacht en uitgevoerd. Dit is geen monster-horror of slasher-film, maar een zeer intelligent gemaakte Lovecraftian horror, waarbij het ongrijpbare en de meerdere lagen dit verhaal zoveel diepte en mysterie geven. Vergelijk het een beetje met de speelfilm 'The Color Of Space' uit 2019 met Nicholas Cage, wat eveneens een Lovecraftian horror film is.
 
Dit soort films zijn dan ook niet voor de massa, het zijn geen commerciële kaskrakers, maar worden geschreven en verfimd door mensen met passie voor het ongrijpbare, intelligente verhalen met diepgang en mysterie, en die de kijker achterlaten met het gevoel van "waar heb ik zojuist naar gekeken" tot "ik wil het nog een keer zien". Meesterlijk in zijn soort.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta