Het is: .

Mother!

Titel'Mother!'
ActeursJennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
Stijlmystery, arthouse
Mediumdigitaal
StudioParamount Pictures, Protozoa Pictures, 2017
RegisseurDaron Aronofsky
Speelduur121 minuten
Quote"You never loved me. You just loved how much I loved you."

Niet alle films zijn voor de massa bestemd en daarom zijn niet alle films een kaskraker. Helaas. Schrijver en regisseur Daron Aronofsky die we ook kennen van geweldige arthouse films als 'Pi', 'Requiem For A Dream' en 'The Fountain', heeft in 2017 een nieuw meesterwerk afgeleverd met een sterrencast, getiteld 'Mother!'. En net als zijn andere films zit het vol symboliek, diepere betekenissen en in dit geval ook een boodschap.

Hoewel de omschrijving van de film niets verraad, kun je hem ook zo letterlijk bekijken, en in dit geval hebben de meeste mensen dit ook gedaan, waardoor het geen kassucces is gebleken. In het kort: de film is totaal verkeerd begrepen; iets wat we ook bij Zack Snyder's 'Sucker Punch' hebben gezien destijds.

Het verhaal gaat over een jonge vrouw en een wat oudere man die samen getrouwd in een oud huis wonen. De man is een schrijver en heeft al lange tijd niets geschreven. De vrouw knapt het oude huis op. Op een dag verschijnt er een vreemde man en de schrijver nodigt hem uit om te blijven. Niet veel later verschijnt zijn vrouw. De film - mits letterlijk genomen - ontaardt in een housenapping, volledige chaos, een babymoord en tenslotte zelfmoord. En in dat opzicht is de film, net als het letterlijke verhaal, ontaard. Men begrijpt het niet.

Deze film, moet je net als Aronofsky's andere films, bekijken door een arthouse bril. Niet iedereen ziet en begrijpt de boodschap in dit verhaal, met een geweldige cast en in de hoofdrollen Jennifer Lawrence en Javier Bardem. Heel subtiel geeft de film hints dat er een boodschap achter schuil gaat. En dat is een heel ander en geweldig verhaal. Laat het me je uitleggen.

Het huis waarin ze wonen is geen fysiek huis in een bos. Het staat voor een gesloten omgeving. Het huis is oud en moet opgeknapt worden, dat is al bij de eerste beelden duidelijk en loopt als een rode draad door het verhaal heen. Mother (Jennifer Lawrence) is er op gebrand om het huis op te knappen en hier samen met Him (Javier Bardem) een gezin te stichten en door te brengen. Ik ga je direct de punchline verklappen. Het huis staat voor het universum, Mother is Moeder Aarde en Him staat voor een Schepper (ofwel een God).

In de film laat Him niemand bij een stuk barnsteen op een standaard. Dit is het hart van de vorige Mother. Zonder dit hart kan hij niets schrijven, wat symbool staat voor de Creatie. Het leeftijdsverschil tussen Mother en Him is dus te verklaren wegens het feit dat de Schepper alles heeft gecreeërd, inclusief Moeder Aarde; zij is jonger dan Him. Uiteindelijk kan na het bezoek van de Man en Woman (Adam en Eva) de Schepper weer schrijven. Zijn Woord (heilige boek) is het mooiste wat ooit is geschreven (immers: de Schepper heeft alles gemaakt) en een hele schare nieuwe fans (volgelingen) klopt aan bij het huis. Mother is hier niet van gediend, want alle aandacht gaat naar Him en de volgelingen doen en laten wat ze willen in het huis.

We zien tekenen van religie en aanbidding ontstaan bij foto's (afbeeldingen), het wegnemen van spullen door de fans (heilige relikiwiën) en het huis kraakt en zucht letterlijk onder al deze nieuwe ongevraagde bezoekers (de wereldbevolking die groeit). Uiteindelijk zien we ook geweld naast het sloopwerk, en als Mother zwanger raakt van hun kind (Jezus), zal dit na geboorte moeten worden getoond aan de fans door Him. Mother weigert, maar omdat ze in slaap valt, neemt Him het kind en toont het aan zijn fans.

Dan wordt Mother wakker en moet de menigte in rennen voor haar kindje, wat wordt gedood door de fans en als zij het lichaampje bereikt is het al geslacht (het Lam) en eten alle fans er stukken van. Ontdaan door alles en omdat zij Him niet duidelijk kan maken dat het huis alleen voor hun samen is bedoeld, gaat zij de kelder in om zichzelf in brand te steken. Nadat zij haar ogen weer opendoet, is zij - zwaar verbrand - in de armen van Him, die haar naar de slaapkamer brengt. Hij vraagt haar nog één offer; haar hart, waarmee zij instemt.

Op het moment dat Him het hart uit haar lijf haalt, vergaat zij tot stof. Him zet het in de standaard in het gesloopte huis, waarna alles zich reset en een nieuwe Mother van vooraf aan begint (Alles wordt nieuw, regeneratie).

Deze film zit vol met schitterend verbeeldde boodschappen. Deze Aarde van ons is uniek, zij geeft ons alles (water, voedsel, onderdak) en wij bevuilen haar, overbevolken haar, plunderen haar en uit naam van religie vermoorden we, bezetten we, stelen we. De Schepper laat zich graag aanbidden om zijn creatie en als alles mis gaat, dan zal hij met het hart van de oude Aarde een nieuwe stichten, net zoals onze zon nova zal gaan en uit de resten een nieuw zonnestelsel met nieuwe planeten zal verrijzen. Een krachtige boodschap van alle tijden en briljant vormgegeven in een film. Aronofsky mag wat ons betreft weer zo'n meesterwerk maken, al zal de massa het niet begrijpen; de paar die hij wél bereikt hebben de boodschap duidelijk ontvangen.

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta