De term "Upcycling" heeft niets te maken met tegen een berg omhoog fietsen. Nee, upcycling is onderdeel van het recycle proces. Recycling bestaat uit drie onderdelen: reduce, reuse and recycle. Ofwel: reduceer, hergebruik en recycleer. Dat hergebruik wordt ook wel upcycling genoemd, omdat je in principe van afval (het wordt anders toch weggegooid) iets bruikbaars maakt of hergebruikt voor iets anders.
De foto hierboven laat een mooi voorbeeld zien van upcycling. Door creatief met lege plastic flessen zonder statiegeld om te gaan, kun je ook verticaal gaan tuinieren aan een wand of schutting. Leuk, nuttig en als je het goed doet levert het nog wat geld op ook. Je kunt ook meubels maken op een trendy manier als je handig bent. Zo kun je bijvoorbeeld van oude olievaten hele leuke tuinmeubels maken die nog jaren meegaan.
Een ander mooi voorbeeld is dat van de oude houten roltrappen uit de Maastunnel in Rotterdam. Deze werden trouw door fietsers gebruikt en waren enige jaren geleden aan vervanging en vernieuwing toe. Een bedrijf heeft die houten platen verwerkt tot hippe tuinbankjes. En zo zijn er nog heel veel meer voorbeelden van upcycling. Is je magnetron aan vervanging toe? Sloop het binnenwerk eruit, zet de ombouw met deur op een paal en voila: je hebt een huisbibliotheek, of een vogelhuisje voor een voerbak.
Door creatief om te gaan met afval of delen daarvan en ze voor een andere bestemming of doel te hergebruiken, is de enige limiet je eigen fantasie. Upcycling zal de komende jaren alleen maar toenemen, dus voordat je iets weggooit, kijk er dan eerst nog eens goed naar en wees creatief met je verbeelding. Voor je het weet heb je er klanten voor.