Kou, Sigaretten En Jebbertalk Met Bertolf

Een interview met Bertolf over nu en de toekomst

Linda Geerlings / René van hoesel , 30 november 2010

Het gaat goed met Bertolf. Hij speelt door het hele land, wint prijzen bij de vleet, heeft een album als een huis en is zo nu en dan te zien in de Wereld Draait Door. Tijd dus voor een update met Bertolf...

Een interview met Bertolf over nu en de toekomst
Op de ijskoude middag van 27 november 2010 hebben we met de Zwolse singer/songwriter Bertolf afgesproken.  Die avond speelt hij in Hedon een thuiswedstrijd. Nadat zijn single ‘Another Day’ werd bekroond tot 3FM Megahit, hij op Lowlands 2009 een geweldig optreden gaf en een zilveren Harp won al aanmoedigingsprijs gaat het de goede kant op met Bertolf. Bovendien staat het album 'Snakes and Ladders' als een huis. Met nummer als ‘Cut Me Loose’ en ‘Two In A Million’ bewijst hij dat hij terecht in de top van Nederland behoort.

Tussen het soundchecken in Hedon door heeft Bertolf tijd voor een interview met ons. Wanneer we bij de artiesteningang zijn aangekomen om te melden dat we er zijn, weet niemand van het interview af. Dan maar binnen even vragen hoe het precies zit. De vraag of iemand iets af weet van een interview met 3VOOR12  wordt beantwoord met wat nee-geschud, totdat we iemand van veraf horen zeggen: ‘Ik wel!’. Daar komt Bertolf aangelopen. Spontaan stelt hij zich voor en vraagt of we het interview buiten willen doen, dan kan hij namelijk direct een sigaretje roken. Natuurlijk geen probleem! Daar gaan we weer de kou in… Maar voor Bertolf hebben we dat over!

Buiten kan het interview beginnen. Bertolf, mét bril want hij heeft last van een kleine oogontsteking, komt vrolijk en relaxed over. Wanneer wij dan ook vragen of hij zin heeft om in Zwolle op te treden antwoordt hij enthousiast: ‘Ik heb er super veel zin in! Wat het zo leuk maakt om in hier op te treden is dat er veel bekenden komen kijken. Bijna alle bandleden, op één na, komen namelijk uit Zwolle.’ Bertolf komt oorspronkelijk uit Dronten. Nadat hij een jaar Engels had gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen realiseerde hij zich dat zijn passie bij de muziek lag en ging in Zwolle naar het conservatorium. Tijdens zijn studententijd in Zwolle heeft hij veel ervaring opgedaan. Bertolf speelde in verschillende bandjes en trad daar veel mee op en deed veel mee aan talentenjachten.

Vorige week was Bertolf te gast in De Wereld Draait Door (DWDD) om te praten over zijn idool Tony Rice. Die week daarvoor trad hij samen met andere singer/songwriters op in café De Singel in Zwolle als tribute aan Paul Simon. Zouden dit twee grote inspiratiebronnen voor hem zijn? ‘Ja, het zijn zeker grote inspiratiebronnen voor me’, antwoordt Bertolf. ‘Zeker Tony Rice. Zijn gitaarspel is fantastisch, maar ik ben ook erg geïnspireerd door zijn liedjes.’ Bertolf vertelt dat toen hij nog een stuk jonger was, veel naar gitaarspel van artiesten keek. Later ging hij steeds meer op de songteksten letten. De Beatles hebben hem ook erg geïnspireerd. Maar daarnaast haalt hij inspiratie voor zijn liedjes uit alledaagse dingen. Hij vertelt: ‘Wanneer ik een nieuw nummer wil gaan schrijven ga ik eerst zomaar wat op mijn gitaar spelen. Dan ga ik in een soort van ‘jebbertalk’ wat zingen en komen er onbewust woorden van situaties die ik heb meegemaakt eruit en zo ontstaat er een nieuw liedje.’

Die manier van liedjes schrijven blijkt een succes, want zijn tweede album ‘Snakes and Ladders’ verkoopt goed! Dat terwijl dit album in minder dan een jaar is geschreven. Op de vraag of er snel een derde album aankomt antwoordt hij: ‘Nee, dat is niet het plan. Tenminste niet mijn plan. Midden december is het laatste optreden van de clubtour van ‘Snakes and Ladders’ en daarna zijn er nog geen plannen gemaakt. Die tijd wil ik gebruiken om even tot rust te komen en te werken aan een nieuw album. Voor het derde album wil ik graag de tijd nemen.’ Als het tweede album in zo’n korte tijd is geschreven en zo’n groot succes is, dan zal het derde album waar veel tijd voor is genomen wel helemaal geweldig worden! Graag zou Bertolf nog in Engeland of Duitsland willen touren, maar zijn doel voor deze tijd is: in een uitverkocht Heineken Music Hall spelen, wat een aardig realistisch en haalbaar doel is aangezien het lijkt alsof hij met de dag populairder wordt.

Aan het einde van het interview vraagt hij of 3voor12 ook bij zijn optreden die avond. Jazeker, daar zijn wij bij! We vragen aan hem of zijn show al uitverkocht is aangezien hij een weddenschap heeft afgesloten met Hedon. Wanneer Bertolf die avond voor een uitverkochte zaal zou staan zou hij ‘Me And My Guitar’ spelen zoals vorige week bij DWDD.  We hopen allebei dat het die avond uitverkocht zou zijn en we nemen afscheid! ‘Tot vanavond!’

Die avond is het behoorlijk vol in de relatief kleine, maar erg intieme zaal van Hedon. Of het uitverkocht is durft niemand nog te zeggen. Het voorprogramma begint. Na zes  jaar als drijvende kracht achter de band Stud Muffins, is het tijd voor de solocarrière van Ed Struijlaart. Wat heeft die man een prachtige stem. Zijn frisse popmuziek met blues, soul, rock  invloeden brengen de sfeer er goed in.

Dan komt Bertolf het podium op en begint direct met het nummer ‘Snakes and Ladders’ van het gelijknamige album. BAM! Die zit. Het publiek kan niet wachten op meer nummers van deze fantastische singer-songwriter. Hierna volgen nog meer geweldige nummers zoals ‘Cut Me Loose’ en een cover de klassieker ‘Beggin’’. Dan is het zover. Bertolf pakt zijn gitaar en gaat in zijn eentje in de spotlight bij de microfoon staan. ‘Gaat ie het doen?’, vraagt het hele publiek zich af? En ja hoor, Bertolf vertelt dat de show is uitverkocht en hij speelt ‘Me And My Guitar’. Kippenvel. De avond kan niet meer stuk. Na wat lekkere rocknummers vertelt Bertolf dat het einde van zijn optreden is genaderd en bedankt het publiek voor de fantastische avond. Wacht. Hier klopt iets niet. Zijn megahit ‘Another Day’ is nog niet gespeeld. Alsof alle mensen hetzelfde denken, blijven ze demonstratief staan en applaudisseren. En ja hoor, het kon ook niet anders. De band komt terug. Eerst spelen ze nog het nummer ‘Home’ van Bertolfs eerste album ‘For Life’, want ja die mag natuurlijk ook niet ontbreken en daarna eindelijk: ‘Another Day’! De perfecte afsluiter van de avond. Iedereen gaat naar huis met en brede glimlach op het gezicht: wat een fantastische avond.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta