Het is: .

Onvergetelijke Avond Bij Texas Hippie Coalition

Headbangen en grunten alsof het leven er vanaf hangt

René van Hoesel , 31 januari 2011

Headbangen en grunten alsof het leven er vanaf hangt
Op vrijdag 28 januari kunnen wij ons opmaken voor een avondje zeer zware metalen in de vorm van Texas Hippie Coalition, met maar liefst twee voorprogramma’s te weten: Ommense Face the Fact en Diggeth. Als om half negen 's avonds de deuren opengaan is het al behoorlijk druk. Groepen langharige tieners, breedgeschouderde veertigplussers, en alles wat daartussenin zit stroomt de zaal binnen. De sfeer is als vanouds relaxt en na het ophalen van het eerste biertje neemt iedereen stelling in de zaal. Iedereen luister, in afwachting van het eerste voorprogramma, naar de klanken van de metal-dj’s.
 
Om negen uur komen de heren van het Ommense Face The Fact het podium op. De progressieve metalband speelt niet alleen van hun EP ‘Diagnosis: Unknown’ maar presenteert tegelijkertijd deze avond ook hun debuutalbum getiteld ‘In The Meantime’. Het publiek ontvangt dit alles goed en de zaal begint al aardig op te warmen. De jongens spelen live overtuigend en bovendien is hun merchandise aangenaam laag geprijsd.

Na een korte pauze lijkt het alsof de hoofdact van vanavond ten tonele verschijnt. Lijkt, want zodra het trio het podium bestijgt en de eerste noten worden gespeeld, raakt het publiek zowel bedolven als aangetrokken door een ware geluidslawine die frontman Harald te Grotenhuis en de zijnen produceren. Ook het album van Diggeth ‘21 Century Nomad’ wordt goed onder de aandacht gebracht en nummers als ‘Dogs Of God’  worden met overdonderend geweld gebracht. De liveshow is indrukwekkend van begin tot eind en de hardrock- blues- en metalstijl wordt met daverend applaus ontvangen.

Dan wordt het podium nog eenmaal aangepast voor de hoofdact van deze avond: Texas Hippie Coalition. De relatief jonge band komt deze avond hun recente album ‘Rollin’ presenteren tijdens een mini-tournee door Nederland met slechts een paar optredens. Dit optreden is dus vrij exclusief. Onbekend is de band echter niet. Vele kennen de band nog van Bospop 2010. De kern van de band bestaat uit leadzanger ‘Big Daddy’ Ritch en gitaristen Randy Cooper en John Exall, aangevuld met extra gitarist en drummer. De stijl van Texas Hippie Coalition, kortweg T.H.C., is te omschrijven als een zeer aangename mix van redneck metal, hardrock en metal. De redneck metal is niet onbegrijpelijk gezien hun afkomst. Ze komen immers uit Texas en daar zijn ze maar al te trots op.

Al bij verschijning van de bandleden op het podium stroomt het publiek massaal naar voren en wordt er luid gejoeld en geapplaudisseerd. Vooral het jongste gedeelte van het publiek blijkt de teksten woord voor woord mee te kunnen brullen en zij zorgen daarnaast voor een geweldige pit. Aan waardering ontbreekt het voor deze band niet. Het gehele optreden worden er gebalde vuisten gemaakt als teken van kracht richting het podium en deze wordt door de bandleden eveneens beantwoord met een vuist. Het gehele optreden staat in het teken van power, want de vonken springen er vanavond vanaf.

Deze vonken blijven zich opvolgen, maar worden des te groter bij de nummers als ‘Intervention’ en ‘Pissed Off And Mad About It’. Dan is het hek van de dam en wordt Hedon deze avond systematisch en goedkeurend afgebroken.Vervolgens komt de titeltrack van hun album ‘Rollin’ voorbij en groeit de pit zienderogen. Een leeftijdsgrens om deel te nemen aan de pit is verdwenen, want iedereen van vijftien tot vijfenvijftig jaar springt midden in de pit. Meerdere hoogtepunten volgen als ook de nummers ‘Jesus Freak’ en ‘Back From Hell’ de revue passeren. Er wordt geheadbanged mét en zónder lang haar, mensen pakken elkaar omarmd beet om te feesten en hardop mee te zingen en grunten waar mogelijk. Kortom, de volledige gekte is uitgebroken. Als Big Daddy nog het één en ander over de nummers en de teksten wil uitleggen, wordt hier niet veel aandacht meer aan besteed. Het enige dat telt is een ongekend, fantastische metal-avond hebben.

Concluderend kunnen we stellen dat het overduidelijk is dat Texas Hippie Coalition voor een onvergetelijke avond heeft gezorgd waar nog lang over nagepraat gaat worden. De band is voor metalbegrippen “serious shit” en behoorlijk bad ass. En dat zouden de vele bezoekers niet anders gewild hebben.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta