Wecken is het inmaken van levensmiddelen, waarna ze buiten de koelkast jarenlang houdbaar zijn. Het wordt al honderden jaren gedaan, het is snel en eenvoudig te leren en je kunt eigenlijk van alles wecken, mits je je goed voorbereid. Van brood tot citroenen, van vlees tot eieren, groenten, en ga zo maar verder. Door producten voor te bereiden en dan in een weckpot te stoppen, kunnen items tot ruim één jaar meegaan.
Weck je rauwe producten, dan kun je ná bereiding in een gesteriliseerde weckpot items tot wel 15 jaar bewaren. En dat allemaal zónder koelkast of diepvries. Wij zijn zelf sinds kort aan de gang gegaan met het wecken en het is ontzettend leuk om te doen! Je creativiteit komt bij de bereiding ook kijken en zo kun je van eenvoudige tafelzuren tot aardappels snel en eenvoudig inmaken, maar ook als vlees in de aanbieding is, kun je het gerust meenemen naar huis om te wecken. Hieronder slechts enkele voorbeelden. Laat je inspireren op YouTube of via recepten van bekenden en ga aan de slag met inmaken.
Vergeet niet om op elke weckpot een etiket te plakken met daar op de inhoud én de inmaakdatum. Als je elke maand een paar potten weckt, dan heb je al snel een jaarvoorraad aan extra langdurig houdbaar voedsel.
1. Red Onion Slices

Ingrediënten:
- 6 rode uien
- 1 eetlepel suiker
- 200 ml water
- 300 ml witte azijn
- 1/2 theelepel zout
- naar smaak toevoegen: verse takjes tijm, peperkorrels, mosterdzaad of mosterd, knoflook
Bereiding:
- pel de uien en snij ze doormidden
- snij overdwars smalle reepjes zodat je halve uienringen krijgt
- giet het water, de azijn en de suiker met het zou in een pan en breng dit met de kruiden aan de kook
- doe de tijm onderin de weckpot en doe alle gesneden uienringen er bovenop
- giet het gekookte vochtmengsel boven op de uien en vul dit tot aan de bovenrand
- neem met een doekje azijn de rand van de weckpot af, de deksel van de weckpot en aan beide zijden de rubberen ring; dit voorkomt een slechte afdichting
- sluit de weckpot en zet deze ondersteboven weg; als deze lekt stap 6 en 7 herhalen.
- wacht tot de pot is afgekoeld en zet hem in de opslag. Ruim één jaar houdbaar.
2. Hamburger Meat
Ingrediënten:
- 1 kg gehakt
- 3 á 4 witte uien
Bereiding:
- pel de uien en snij ze in kleine stukjes
- neem het gehakt en bak dit in een pan samen met de uiensnippers bijna gaar, je mag geen rozerood vlees meer zien, maar het moet niet doorgebakken zijn
- doe het gebakken gehakt met de ui in een gesteriliseerde weckpot tot 2 cm onder de rand
- gebruik het bakvocht om de weckpot af te vullen; steek een vorm diep in de weckpot, zodat het bakvocht overal goed terechtkomt. Vul af tot aan de rand van de weckpot.
- neem met een doekje azijn de rand van de weckpot af, de deksel van de weckpot en aan beide zijden de rubberen ring; dit voorkomt een slechte afdichting
- sluit de weckpot en zet deze ondersteboven weg; als deze lekt stap 5 en 6 herhalen.
- wacht tot de pot is afgekoeld en zet hem in de opslag. Tot wel 15 jaar houdbaar.
3. Chicken Paprika
Ingrediënten:
- 1 kilo kipfilet
- 3 paprika's (rood, oranje groen)
- snufje zout
- peperkorrels
- knoflook
Bereiding:
- snij de rauwe kipfilet in gelijkwaardige blokken van ca. 6 x 6 cm
- maak de paprika's schoon en snij ze in reepjes
- doe de kruiden naar eigen smaak in een kom en roer hier vervolgens de kipfilet doorheen
- voeg de paprikareepjes toe en de knoflook in gesneden stukjes; ook naar eigen smaak
- meng het geheel goed en vul een gesteriliseerde weckpot met het mengsel; druk het goed aan zodat er geen lucht tussen de stukken zit
- vul de pot tot ca. 2 cm onder de rand
- neem gekookt water en vul de pot tot aan de rand
- leg de deksel op de pot, maar laat deze open
- vul een pan met kokend water en plaats de pot rechtop in de pan met water, plaats eerst een theedoek op de bodem, zodat de pot niet 'schrikt' en breekt
- zorg dat het water van de pan tot ca. 2 cm onder de rand van de pot komt
- laat op een laag vuur nu ca. 4 uur koken. Je kunt natuurlijk meerdere potten tegelijk koken, net zoveel er naast elkaar in de pan passen.
- na 4 uur het gas uitzetten en met een doek of tang de pot uitnemen en op een theedoek plaatsen
- neem met een doekje azijn de rand van de weckpot af, de deksel van de weckpot en aan beide zijden de rubberen ring; dit voorkomt een slechte afdichting
- sluit de weckpot en zet deze ondersteboven weg; als deze lekt stap 13 en 14 herhalen.
- wacht tot de pot is afgekoeld en zet hem in de opslag. Tot wel 15 jaar houdbaar.