Wat Is Nirwana Tuinfeest?

Uit het programma van Nirwana Tuinfeest 2009: 

"...3-daags festival met camping in de tuin van OJC Nirwana in Lierop. Kenmerken: groot openlucht podium en tentstage, eeteiland, marktplaats met unieke artikelen, zeer ontspannen sfeer onder bezoekers (uit meer dan 24 landen), zondags gratis entree, aparte kinderspeelplaats en betaalbare prijzen. Al heel wat grote (inter)nationale namen hebben opgetreden in de afgelopen 34 jaar. ..."

Wát een verademing en wát een verschil!! Het Tuinfeest van Openbaar Jongeren Centrum Nirwana in Lierop is precies dát: een feest in de tuin van het jongerencentrum. Het best bewaarde festival-geheim van Nederland. Één podium, bekende en hele grote namen, links en rechts bars met bier en frisdrank, lage prijsjes en een no-nonsense mentaliteit. Weinig tot geen regeltjes, iedereen kent elkaar, zowat het hele festival wordt gerund door vrijwilligers en dan tóch al 34 jaar een internationaal programma hebben. Wát een stunt. Alles ademt een zeer relaxte sfeer uit: op de camping is het het oude Lowlands van vóór de eeuwwisseling, de security is gemoedelijk, de medewerkers erg vriendelijk en de acts die optreden hebben de tijd van hun leven. De zondag is gratis toegankelijk voor iedereen, en dan wordt er een kinderspeelparadijs voor de jongsten gebouwd.

Hier géén bekerrapers, géén hipsters, géén Ibiza-gangers, maar rockers, punkers, metallers, alto's, emo's en hippies. Het hele festival ademt een haast nostalgische sfeer uit; een reis naar het verleden, toe alles beter was... Sinds 2009 hebben wij ons hier basiskamp opgezet en zijn we gebleven. Vanaf dag één heeft Nirwana Tuinfeest ons hart veroverd. De kleinschaligheid, de aankleding (vaak nog zelfgemaakte versieringen in de bomen), en vooral ook de lage prijzen, samen met de zeer relaxte sfeer die het heeft, maken Nirwana Tuinfeest voor ons elk jaar een feest sinds dat jaar.

In die jaren hebben we het zien groeien: elk jaar weer uitverkocht, elk jaar een klein beetje meer bezoekers, de camping werd groter, de parkeerplaatsen ruimer, er kwam een 2e podiumtent bij, een Speciale Bieren Bar, er is een eetplein met allerlei lekkers, een mini-markt met leuke spullen voor heel weinig geld, en alles op nog geen 200 meter loopafstand van elkaar. Tegenwoordig is het een en ander wel professioneler geworden, maar die unieke relaxte sfeer met relaxte bezoekers en buurtbewoners is gebleven. Nirwana Tuinfeest is (voor ons) het Paradijs in festivalland.