De Wolf In Nederland

De wolf in Nederland. Een beladen onderwerp. Door Europees beleid is de wolf teruggekeerd op natuurlijke wijze in Nederland. Het roofdier is honderden jaren lang met succes uitgeroeid, maar omdat hij van nature inheems is en bijdraagt aan de biodiversiteit, heeft de wolf een beschermde status. Hij mag niet langer worden afgemaakt.

Op zich is dat logisch en goed. Van oorsprong heeft de wolf altijd in Nederland geleefd, tot zijn leefgebied wegens bevolkingsgroei en industrialisatie werd gedecimeerd. Maar inmiddels is hij op steeds meer plekken permanent teruggekeerd. En dit boezemt vooral bij boeren angst in, dan wel dat het irritatie opwekt. Waarom?

De wolf is zoals gezegd een roofdier. Het zal daarom kippen, koeien en schapen in eerste instantie aanvallen en doden om te kunnen eten. Daarnaast is het natuurgebied rondom het IJsselmeer ook ideaal roofgebied als het gaat om wilde zwijnen en paarden. Wolven zijn daarin erg succesvol, vooral omdat ze in groepen (roedels) rondtrekken en jagen.

Dit levert uiteraard economische schade op bij veel boeren, die hun investering vernietigd zien worden. Het jachtgeweer, hekwerken en stroomdraden keren daarom hier en daar al terug. Ook automobilisten rijden -vaak per ongeluk- wolven aan op de wegen. En al die zaken zijn kostbaar en wekken irritatie op bij de gemiddelde burger. De wolf wordt namelijk nog steeds gezien als een indringer die hier niet thuishoort.

Wolven doden mag niet; ze verstoren of verjagen evenmin. Ze horen hier nu eenmaal thuis, ondanks dat het soms hier en daar misgaat. Maar hoé hou je als boer die wolf bij je dieren vandaan? We moeten kijken naar natuurlijke vijanden van de wolf en deze herintroduceren, samen met de kennis bij de boer. En gelukkig is er één zo'n vijand, die ook prima in Nederland past, vriendelijk is voor de boer en zijn veestapel, en zeer effectief wolven weet te bestrijden. Het is de ezel.

Het dier heeft namelijk een gruwelijke hekel aan wolven, vossen, hyena's enzovoorts; het zit in de aard van het dier ingebakken. Ezels inzetten om wolven te bestrijden is een goede mogelijkheid en te realiseren voor elke veeboer. Net als de bever en de zeehond hoort de wolf gewoon in Nederland. Bestrijden? Niet doen. In toom houden? Zeker.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta