(1968 Philips EL 3302 mono compact cassetterecorder met electret microfoon)
Het is 1978 en we zitten -muzikaal gezien- midden in het pop- en discotijdperk in Nederland. Op de transistorradio (een heel ander verhaal) klinken de Top 40 hits aan de lopende band, slechts onderbroken door reclames en journaal. Ik krijg mijn eerste compact cassetterecorder: een 8 jaar oude, maar nog prima werkende Philips EL 3302 uit 1968, compleet met electret microfoon. Het ding was -zéker voor die jaren- bijzonder compact en kan dan ook gerust tot de 'grandaddy van de Walkman' worden gezien.
Het apparaat werkte op D-cel batterijen en kon ook via het lichtnet worden aangesloten. Aan de rechterzijde de aansluiting voor het lichtsnoer, aan de linkerzijde DIN-aansluitingen voor een externe lijn-ingang voor de bijgeleverde Philips electret microfoon. Onderaan de linkerzijde zat de draaischijf voor de volumeregeling. Aan de voorzijde zat uiteraard een speaker van eigen merk, met direct daaronder, in het midden, het handbediende vak voor de compact cassette. Helemaal onderaan zat van links naar rechts een grote rechthoekige opnameknop, een 3-in-één knop voor afspelen, voor- en achteruit spoelen en rechts een klein mechanisch display voor de stroom, danwel de batterijmeter.
Een strak design in zwart met geborsteld aluminium. Voor die tijd zeer futuristisch en doet denken aan de tricorder uit de televisieserie 'Star Trek'.
(Tricorder uit de science-fiction serie 'Star Trek')
De eerste ferro-type I cassettes waren goed van design, compact en duurzaam, al was de audiokwalitiet natuurlijk naar huidige maatstaven erg matig. Het was helder en verstaanbaar, maar analoog en mono. En als je dan van de radio via de lijningang opnam, dan was het resultaat een dof mono geluid in vergelijking met wat onze oren tegenwoordig gewend zijn natuurlijk. Maar het was een prachtige manier om langzaam afscheid te nemen van de trouwe bandrecorder en een tijdperk binnen te treden van modernere manieren om geluid op te nemen, op te slaan, mee te nemen en af te spelen.
Philips won de race van concurrenten Grundig (later zélf onderdeel van Philips), Telefunken, RCA in Amerika en even later gooide zelfs Sony de handdoek in de ring. De compact cassette werd dé nieuwe wereldstandaard voor audio opnames. En mijn eerste opnames? De radio was je bron van vermaak in die tijd: alles van Cheap Trick tot Karen Young werd opgenomen. De cassettes deden hun werk, al waren in die jaren de aandrijfmotoren niet héél sterk; een 90-minuten bandje op batterijen had zo zijn kuren. Nee, dan kon je beter tóch die 60-minuten bandjes gebruiken...
In 1979 vertoonde het apparaat kuren. Er moest een nieuwe kop in voor wel 85 gulden; dat stond gelijk aan een maand huur(!). Daarna heeft hij het nog goed gedaan tot circa 1980. Maar een opvolger was al aangeschaft. Al met al stond deze recorder aan de basis van een opkomende trend: op een goedkope manier je eigen geluid opnemen, meenemen en afspelen. Sony wist daar wel raad mee, maar dat is weer een heel ander verhaal. Deze Philips EL 3302 stond aan de basis van een schitterende thuishobby voor het leven. Muziek was niet meer weg te denken en zou voor altijd een belangrijke rol gaan spelen. Philips had een vinding gedaan, waarmee ze 4 decennia wereldspeler zouden zijn, en dat is een ongekende prestatie voor een stuk relatief moderne technologie.