Geinig Voor Weinig: Canon Powershot SX 240 HS

De Canon Powershot SX 240 HS uit 2012 is een digitale budget alleskunner. De functies en mogelijkheden zijn indrukwekkend, maar zijn telelens functie nog veel meer. Even wat specificaties op een rijtje:

om te beginnen is daar een resolutie van maar liefst 12,1 megapixel. Met zo'n resolutie hoef je eigenlijk al niet meer in te zoomen zoals vroeger, want de mate van details is ruimschoots voldoende. Met een 25mm groothoek objectie en 20 x zoom heb je digitaal zwaar geschut in huis. En met de 39 x ZoomPlus functie kun je objecten van wel héél dichtbij fotograferen. We hebben een slimme Autofocus met Face ID die automatische gezichten herkent. Dan kun je daarnaast ook nog eens full HD video opnemen met geluid. Aan de achterzijde vinden we een royaal 3 inch (7,5 cm) kleurenscherm waarop je ook direct kunt meekijken of terugkijken. 

Bovenop zit de drukknop voor foto's en de zoomschuifregelaar. Aan de achterzijde, naast het scherm, zit de regelknop foto opties, een video opname en afspeelknop, een combiknop voor de verschillende menufuncties waaronder datum en tijd, een zelfontspanner, en 2 knoppen om het display in verschillende modi te zetten. De echte pluspunten zijn toch wel de lange zoomlens en het full HD scherm aan de achterzijde van het toestel. In de praktijk is de bediening prettig en snel aangeleerd. Wel vinden we de aluminium behuizing hier en daar té blikkerig en dun; ideale plekken voor verzamelen van stof en vuil op termijn. Ook de kap rond de lens aan de voorzijde kan vrij eenvoudig loskomen in de praktijk. 

Het maken van de foto's is goed te noemen voor deze prijsklasse tussen de 150 en 200 euro nieuwprijs. Het toestel reageert zeer snel als je afdrukt en de zoom werkt eveneens snel en prettig. De bekende blauwe hue blijft voor kenners wel een punt van aandacht, maar op een computer kun je dat probleem snel corrigeren tegenwoordig. Ook het maken van een video is snel en eenvoudig en ook de geluidskwaliteit bij video is goed te noemen. Verder heeft de Canon Powershot SX 240 HS een ingebouwde GPS module, waardoor al je foto's en video's automatisch van een locatie kunnen worden voorzien in de EXIF-data.

Met een usb-aansluiting kunnen de foto's van de losse geheugenkaart zó naar de computer worden uitgelezen. Dit toestel heeft ook nog een HDMI-aansluiting voor direct koppelen aan een flatscreen monitor of tv. Tenslotte de losse accu. Er wordt een Canon NB-6L batterij gebruikt met de bijgeleverde oplader. Doordat dit een zeer kleine accu is, wat ideaal is voor dit compacte toestel, heeft dit ook het nadeel dat na een uurtje of anderhalf je van accu moet wisselen of deze moet opladen. Dat vinden we vrij kort in de praktijk.

Al met al is deze Canon Powershot SX 240 HS een lekker eenvoudig budgettoestel, ideaal voor vakantie of een evenement. Grote voordelen zijn de grote telelens en het grote kleurenscherm aan de achterzijde. Leuk danwel handig zijn de GPS module en de HDMI aansluiting. Minpunten zijn de blauwe hue over de foto's, de te zwakke en dunne metalen behuizing en de te kleine accu naar onze mening. Desalniettemin toch een zeer compleet basistoestel met zeer veel mogelijkheden, ideaal voor jongeren, studie of als je af en toe een foto moet nemen voor bijvoorbeeld werk. Al met al toch een fraaie

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta