Het is: .

Compacte Multimedia Speler: Cowon iAudio F2

Wat is 39 gram en meet 1,67 cm diep, 3,48 cm breed en 7,29 cm hoog, en kan bijna álles afspelen? Het is de Cowon iAudio F2 multimediaspeler tegen het einde van de 00's. In een tijd dat de laatste mobiele telefoons met keypad werden gemaakt, kwam het Zuid-Koreaanse merk met een opvallende verschijning. Een multimediaspeler in het formaat van ongeveer de StarTac 9000 (een zeer compacte mobiele telefoon van zo'n 15 jaar eerder) met de looks van een kleine telefoondie ook nog eens met ontzettend veel functies was overladen. De term 'MP3-speler' is hier in het geheel niet van toepassing, want de F2 kan heel veel meer.

Om te beginnen over het apparaatje zelf: aan de bovenzijde een universele 3,5 mm jack aansluiting voor hoofdtelefoon, gevolgd door een micro-USB A-type aan de onderzijde, mooi weggeborgen achter een stof- en spatwaterdicht rubberen dopje. De rechterzijde bevat een aan/uit knop die tevens dienst doet als functie vergrendeling. Aan de achterzijde een gestyleerde metalen klem, zodat je de speler kan klemmen op of achter een kledingstuk. Inwendig heeft het - voor die tijd tenminste - de modernste elektronica met op de print een ingebouwde vaste opslag van 4 Gb aan geheugenopslag. Ruim voldoende voor ruim 1000 uur aan enkel MP3-muziek in 128 KB rate kwaliteit.

De voorzijde bestaat uit 2 helften: boven is het kleurenscherm te zien met een keuzemenu, tijdweergave, accuduur, en symbool voor vergrendeling. Het keuzemenu is voor dit apparaatje duidelijk en overzichtelijk; de kwaliteit van het lcd-scherm is matig, maar voldoende voor onderweg. Het keuzemenu bestaat uit: volume regeling, video, microfoon, radio, speaker mute, afbeeldingen, documenten, instellingen en terug naar hoofdmenu. En dan zie je ineens de capaciteiten van dit compacte apparaatje.

We kunnen dus eveneens video bekijken in MP4 formaat, audio opnemen met de ingebouwde microfoon (die het verbazingwekkend goed doet in de praktijk!), luisteren naar de radio, foto's en afbeeldingen bekijken in JPG formaat waarbij je zelfs kunt inzoomen, TXT tekst bestanden lezen, en verder de taal en achtergrond en tijd kunt instellen. Hadden we het al over de audio gehad? Audio spelen kan deze alleskunner ook, in MP3, OGG, WMA, ASF, FLAC en WAV formaten. De onderste helft is een matrix keypad, wat ook weer lijkt op een mobiele telefoon, met achtergrond verlichte toetsen in het donker. 

De bediening is allemaal erg eenvoudig en recht-toe-recht-aan gehouden. De bedieningstoetsen zijn erg dun plastic, maar voldoen prima in de praktijk. Het geluid is uitzonderlijk goed voor zo'n kleine speler in deze prijsklasse. Het volume is uitstekend. De foto-, video- en documentfuncties zijn meer een gimmick, omdat het lcd-scherm van een erg matige kwaliteit is, maar je kúnt er ook beeld en bewegend beeld op bekijken als je dat zou willen. Maar ja: zo zou je het hele apparaatje ook kunnen gebruiken als geheugenkaart van 4 GB om je bestanden te vervoeren. 

Opladen gaat snel in anderhalf uur tijd en de speeltijd is ongeveer het dubbele voordat je weer moet opladen. Het opladen kan via de meegeleverde USB-A kabel op elke computer, accupack of adapter. Bij de speler wordt ook een cd-rom meegeleverd voor Windows, waarmee je snel en eenvoudig bestanden kunt overschrijven van en naar de F2. Al met al is de iAudio F2 van Cowon een hele leuke gimmick multimediaspeler met heel veel functies, een originele mobiele telefoon look en bediening, en een goed geluid. Voordelen zijn de eenvoudige bediening, de geluidskwaliteit,, de ruime opslagcapaciteit, de vele formaten waarmee de speler overweg kan en zoals gezegd de geluidskwaliteit. Minpunten zijn de dunne plastic knoppen op het keypad, de ingebouwde accu en de erg matige kwaliteit van het lcd-scherm.

Maar voor dit geld heb je wél een opvallende speler die voor heel veel uren speelplezier zorgt en te koppelen is met de computer. Een echte alleskunner dus in microformaat van algemeen goede kwaliteit.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta